Program de screening pentru identificarea pacienților cu risc cardiovascular

Program de screening pentru identificarea pacienților cu risc cardiovascular. Programul a fost lansat de Institutul Naţional de Sănătate Publică și de el vor beneficia peste 165 000 de persoane.

900 de specialiști implicați în derularea screeningului

Proiectul îşi propune ca 165.001 persoane, dintre care cel puţin 50% aparţinând grupurilor vulnerabile, să beneficieze de servicii de screening.

Directorul CNEPSS – INSP, conf. dr. Alexandra Maria Cucu: “Proiectul este de o amploare şi de o importanţă istorice. Cei şase parteneri implicaţi în program şi-au propus să găsească cele mai bune instrumente şi cea mai bună formulă de adresare sistemică a bolilor cardiovasculare. Este o iniţiativă foarte ambiţioasă. Mai ales dacă ne uităm la statisticile care indică faptul că rata de mortalitate in România din cauze cardiovasculare este de trei ori mai mare decât în alte ţări din Uniunea Europeană. Ne dorim, pe de o parte, reducerea diferenţelor faţă de media europeană în ceea ce priveşte durata şi calitatea vieţii pacienţilor cu boli cardiovasculare, precum şi ajutarea celor mai vulnerabili – persoane cu nivel socio-economic şi nivel de educaţie mai scăzute, care găsesc cu mai mare dificultate calea spre serviciile medicale necesare.”

Program de screening pentru identificarea pacienților cu risc cardiovascular

Scopul proiectului este promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei şi a oricărei forme de discriminare. Acest lucru se va realiza prin creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate şi servicii orientate, la screeningul pentru identificarea pacienţilor cu risc cardiovascular. Institutul Naţional de Sănătate Publică derulează proiectul în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii, Societatea Română de Cardiologie, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România. Bugetul proiectului este de 20 de milioane de euro.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    O primă tranşă de vaccin anti COVID ar putea să ajungă la sfârşitul anului

    Articolul următor

    Un centru de donare de plasmă, înființat la Spitalul Gerota

    Articole în trending