Varicele vă pot pune viața în pericol! Cei mai mulți pacienți ajung la medic pentru că sunt deranjați din punct de vedere estetic, însă problema este mult mai serioasă. Neglijată ani la rând această boală poate duce la deces. Despre cât de grave sunt și cum por fi tratate varicele vă spune medicul Ștefan Jianu, medic primar chirurgie generală.
La ce complicații pot duce varicele dacă nu sunt tratate?
Varicele sunt o formă de boală, boală venoasă cronică, adică o boală evolutivă ( nu doar o problemă estetică), care duce treptat către complicații precum edem, lipodermatoscleroza, hiperpigmentare – dermatită ocra, eczeme și ulcere de gambă, dar poate duce și la hemoragii și tromboze venoase, inclusiv embolii pulmonare, care ne pot pune viața în pericol.
Dumneavoastră ați făcut primul tratament cu laser endovenos pentru varice, în România. Această metodă de tratament este cea mai eficient în acest moment?
Tratamentul varicelor cu laser endovenos este recomandat de toate ghidurile internaționale de flebologie, ca primă variantă de ales, deoarece este mai puțin invaziv decât chirurgia clasică, are mai puține complicații, mai puține dureri postoperatorii și o recuperare mai rapidă (pe lângă aspectul estetic). Eficiența este asemănătoare cu a chirurgiei deschise.
Ce presupune intervenția cu laser pentru tratarea varicelor?
Intervenția cu laser endovenos presupune mai întâi efectuarea unui examen EcoDoppler cu identificarea venelor de tratat, apoi introducerea în vena varicoasă a unui cateter de 1 mm diametru printr-o puncție și apoi, prin cateter se introduce o fibră optică ce e conectata la un aparat laser vascular. Fibra optică se poziționează sub control ecografic și transmite energia luminoasă a laserului către peretele venei, care se strânge și se închide pe măsură ce fibra se retrage. În acest fel vena varicoasă nu mai trebuie scoasă prin smulgere sau prin incizii, ea se fibrozează și poate fi lăsată pe loc. În acest fel nu mai avem complicații și durerile postoperatorii sunt minime, nu mai avem cicatrice și risc de sângerare sau suprainfecție, iar recuperarea este mult mai rapidă. De regulă se face ambulator, pacientul plecând acasă la 2 ore după operație.
Care este riscul de recidivă, în urma acestui tratament?
Riscul de recidivă există după toate procedurile chirurgicale și e asemănător cu chirurgia clasică, nedepășind 10%.
Putem scăpa de această problemă și fără operație?
În cazul varicelor nesistematizate, care nu interesează venele safene, precum și în cazul venulelor și telangiectaziilor se poate face tratament cu injecții sclerozante sau tratament cu laser transcutan, fără operație.
Cum ne dăm seama că vom avea varice înainte să apară acele vene proeminente? Picioarele grele sau gleznele umflate sunt printre simptome?
Picioare grele, obosite, jenă dureroasă, furnicături, căldura, umflarea gleznelor în a doua parte a zilei sunt cateva dintre simptomele ce pot anunța apariția varicelor.
Varicele se moștenesc? Există măsuri pe care le putem lua ca să evităm boala?
Doar dacă ambii părinți au varice sunt 95% șanse să facem varice. Prevenția reală ar însemna să purtăm zilnic ciorapi de compresie.
Care sunt factorii care agravează varicele?
Obezitatea, sedentarismul, căldura excesivă, boli asociate precum diabetul zaharat, trombofiliile etc, medicamente ce conțin hormoni, tocurile înalte sau traumatismele locale.
Când trebuie să ne prezentăm la medic?
Ideal ar fi să ne prezentăm la medic cât mai devreme , când simțim picioare grele și obosite sau când vedem venule sau varice apărând pe picioare, nu când apar complicațiile.