O primă tranşă de vaccin anti COVID ar putea să ajungă la sfârşitul anului. Afirmația a fost făcută de ministrul Sănătății, care spune ca prima dată va fi imunizat personalul medical.

“Trebuie să avem o linie întâi solidă”

Nelu Tătaru afirmă că cel mai probabil imunizarea personalului medical va începe în luna ianuarie, dacă serul va ajunge șa sfârșitul lunii decembrie.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: “Se discută de un vaccin SARS-CoV-2. Avem acele discuţii cu comunitatea europeană, suntem angrenaţi, avem o primă tranşă care ar trebui să vină în sfârşitul lui decembrie. Și să începem în ianuarie. Intenţia noastră este ca tot personalul medical să fie vaccinat în acea perioadă pentru a putea să avem o linie întâi solidă. Este o luptă grea, este o luptă dramatică. (…) Lumea trebuie să înţeleagă că acele restricţii pe care le impunem acum vor merge şi două-trei săptămâni după ce numărul cazuri va scădea. Fiindcă numai aşa putem limita ceea ce se întâmplă în acest moment. (…) Am pregătit şi unităţi sanitare în care să putem trata separat pacienţi cu gripă şi pacienţi cu infecţie SARS-CoV-2”

O primă tranşă de vaccin anti COVID ar putea să ajungă la sfârşitul anului

Totodată, ministrul Sănătății a subliniat că regulile impuse trebuie respectate. Există o presiune extrem de mare în spitale și pe corpul medical, care este același de 8 luni de zile.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: “Ne uităm la resursa umană, sunt aceiaşi pe care îi ducem de la un spital la altul. Avem pacienţi pe care îi transportăm de la un spital la altul pentru a gestiona o situaţie. (…) Indiferent de numărul de teste, pacienţii care se prezintă la Primiri-Urgenţe sunt aceiaşi. Pacienţii care aglomerează Boli Infecţioase sunt aceiaşi, pacienţii care sunt în ATI sunt aceiaşi. Pacienţii care decedează sunt aceiaşi. Ce putem face? Întâi să înţelegem că toţi avem o luptă comună. Și noi ca sistem medical, ca şi Guvern, ca şi Administraţie Prezidenţială, dar şi populaţia civilă. Această pandemie nu se tranşează în spitale. Această pandemie se tranşează în pre-spital. Sistemul medical este cel care se extinde şi adaptează ca şi număr de capacitate paturi, terapie intermediară pe ce vine din teritoriu. Modificăm pe zi ce trece şi capacităţi de Terapie intensivă suplimentare, care pot la un moment dat prelua necesarul pentru aceşti pacienţi care sunt în stare critică. Cred că soluţia nu este doar acolo, soluţia este în pre-spital în respectarea şi impunerea unor reguli.”