Bolile de inimă ucid mai mult decât cancerul. Toată lumea se teme de cancer, însă medicii spun că bolile cardiovasculare omoară de trei ori mai multe persoane. Conform datelor Societăţii Române de Cardiologie, la fiecare 30 de minute un român suferă un infarct, iar unul din zece pacienţi nu supravieţuieşte.

Nu conștietizăm pericolele

60 la sută dintre români mor din cauza unei boli cardiovasculare. Cele mai frecvente sunt AVC-ul și infarctul miocardic acut. Cardiologii sunt speriați de faptul că nici autoritățile și nici oamenii nu conștientizează gravitatea situației.

Medic primar cardiolog Spitalul de Urgență Floreasca, prof. dr. Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu: „Paradoxul care există în România este faptul că deși prevelența bolilor cardiovasculare și mortalitatea prin aceste boli este așa de mare conștientizarea pericoleleor lor este la nivel minimal. Noi am făcut o supraveghere pe 2 ani cu interesul diverselor patologii se află cancerul. Pe locul 2 și 3 se află hepatita cronică și reumatismul. Bolile cardiovasculare au un interes marginal. Tradus, asta înseamnă că oamenilor le este teamă de cancer și este normal să fie așa. Dar nu au nici o problemă cu conștientizarea bolilor cardiovasculare, deși acestea omoară de 3 ori mai multe persoane.”

Bolile de inimă ucid mai mult decât cancerul

Medicii spun că trebuie această conștientizare trebuie să devină o prioritatea pentru toată lumea. Mai ales, că aceste boli pot fi prevenite foarte ușor, prin educație.

Medic primar cardiolog Spitalul de Urgență Floreasca, prof. dr. Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu: „Cei 4 factori mari de risc pentru bolile cardiovasculare sunt: fumatul, hipertensiunea arterială, sedentarismul și nivelurile crescute de colesterol. Cei 4 factori pot fi evitați sau pot fi controlați. Nu se conștientizează atât la nivel populațional cât și la nivel de factori de decizie faptul că acesta este principalul factor de risc. Că aceasta este principala problemă de sănătate în România: bolile cardiovasculare și că acestea pot să fie prevenite. Ținta noastră trebuie să fie în permanență populația tânără. Iar populația tânără înseamnă cei care sunt pe băncile școlii, cei care sunt studenți. Aici trebuie să insistăm foarte mult în adoptarea unui stil de viață sănătos și în prevenirea celor 4 factori de risc.

Medicul este de părere că dacă vom reuși să facem acest lucru la nivel de copii, la nivel de tineri, în câțiva ani de zile vom avea o cu totul altă structură a populației. Una mai sănătoasă și extrem de activă.