1 000 de cupluri vor primi bani pentru fertilizare. Ministerul Sănătății va reorganiza subprogramul de fertilizare, astfel încât mai multe cupluri să poate beneficia de decontarea procedurilor. În acest moment, statul decontează numai o singură procedură de fertilizare pentru un cuplu. De obicei, rata de succes este mică.
Infertilitatea, o problemă de sănătate publică
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore: “Rata de succes până acum nu a fost una foarte mulțumitoare. Este de 30%, și în acest sens vrem să lucrăm împreună cu Comisia de specialitate pentru că ne interesează foarte mult creșterea ratei de succes. Nu numai creșterea finanțării și a numărului de cupluri care să beneficieze de acest program. Este foarte important ca aceste cupluri să aibă și succes pentru că asta își doresc. Își doresc să aibă un copil. (…)În ceea ce privește subprogramul de fertilizare, Ministerul Sănătății intenționează să-l dezvolte. Anul acesta avem un buget mai mare pregătit pentru acest program. De la 600 de cupluri pentru care am asigurat finanțarea anul trecut, anul acesta vrem să creștem finanțarea până la 1.000 de cupluri cel puțin.”
1 000 de cupluri vor primi bani pentru fertilizare
Specialiștii spun că pe lângă finanțarea mai multor cupluri și a mai multor proceduri per cuplu, sunt și problemele legate donarea de ovocite. În acest caz legislația românească este restrictivă. Cele mai multe dintre cuplurile care au nevoie de fertilizare cu ovocite donate merg să facă procedura în străinătate.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore: “Trebuie neapărat ca specialiștii să ne spună ce criterii, ce restricții ar putea fi ridicate, astfel încât și România să aibă o legislație care să permită anumite proceduri care acum se fac în străinătate. (…) Intenția noastră este ca românii să poată să facă aceste proceduri de fertilizare la noi în țară, pentru că și noi avem Clinici medicale, avem și specialiști foarte buni, și în colaborare cu alți specialiști de peste hotare, colaborările deja au început, să dezvoltăm și acest sector.”
În acest an, s-au înscris 13 unități sanitare pentru a derula subprogramul de fertilizare. Lista este însă deschisă. Reprezentanții Ministerului spun că până la sfârșitul lui 2019 ar vrea ca noua formulă a subprogramului să fie implentată. Proiectul legii pentru reproducere umană asistată se află pe masa parlamentarilor, însă specialiștii ministerului sănătății lucrează și la o altă variantă.