Femeile care dorm cu lumina aprinsă au risc crescut de obezitate. Este valabil și pentru cele care dorm cu televizorul aprins. La această concluzie au ajuns oamenii de știință, care au analizat într-un studiu acest aspect.

Atenție la lumina artificilă

Chiar dacă riscul de obezitate este asociat în general cu sedentarismul și dieta bogată în calorii, cercetătorii susțin că expunerea la lumină artificială în timpul nopții este un factor real de risc. Au analizat peste 40 de mii de femei cu vârste între 35 și 74 de ani. 17 mii dintre acestea dormeau cu o lampă de veghe, 13 mii lăsau o lumină aprinsă în fața dormitorului și alte 5 000 lăsau lumina sau televizorul aprinse. La începutul studiului majoritatea femeilor erau supraponderale, dar nu obeze. Datele au fost strânse timp de 6 ani și i-au speriat pe oamenii de știință. Femeile care au dormit cu televizorul sau cu lumina aprinsă în cameră sunt expuse unui risc cu 22% mai mare de a fi supraponderale și cu 33% mai mare de a fi obeze.

Femeile care dorm cu lumina aprinsă au risc crescut de obezitate

Autorii studiului susțin că stingerea luminii atunci când se merge la culcare ar putea reduce riscul de obezitate.  Potrivit cercetătorilor la fel de expuse sunt acestui risc și femeile care dorm puțin, cât și cele care dorm suficient.

Obezitatea, problemă gravă la nivel mondial

Mai bine de jumătate dintre români sunt supraponderali sau obezi. Statisticile arată că ţara noastră ocupă locul trei în Europa în clasamentul supraponderalilor. La nivel internaţional, obezitatea aproape s-a triplat din 1975. În anul 2016, peste 1,9 miliarde de adulţi cu vârsta de 18 ani erau supraponderali. Dintre aceştia, peste 650 de milioane erau obezi. Specialiștii estimează că până în anul 2025, peste jumătate din populația globului va fi obeză. Un indice de masă corporală sănătos este cuprins între 18,5 și 24,9.