Medicament împotriva cancerului, testat pe pacienți

Medicament împotriva cancerului, testat cu succes pe pacienți. Medicamentul inovator alimentează capacitatea antitumorală a sistemului imunitar și o inhibă pe cea care generează metastaze.

“Tratează” tipurile de cancer agresive

Până acum medicamentul a fost testat pe 41 de pacienți cu cancer la pancreas, plămâni și ovare. În cazul lor tratamentul a fost un succes. Proteina LIF este cea care favorizează avansarea cancerului. Este vorba despre 80% dintre cancerele de pancreas, 60% dintre glioblastoame sau a 35% dintre cancerele ovariene. Oamenii de stiință de la Institutul de Oncologie din Vall d’Hebron au dezvoltat o substanță care blochează această proteină.

Coordonatorul echipei de cercetare, dr. Joan Seoane: “Cea mai mare problemă în oncologie este faptul că tumorile sunt diferite. Pacienții cu cancer au tumori diferite. Trebuie să știm pentru fiecare pacient în parte dacă are această eroare pe care am descoperit-o, dacă are această proteină pentru a-l putea trata. Noi am descoperit această proteină, am văzut cum funcționează și am făcut un medicament care blochează această proteină”.

Medicament împotriva cancerului, testat pe pacienți

Cercetătorii au asemănat tumora cu un hoț, care intră în casa cuiva și care primul lucru pe care îl face este să blocheze sistemul de alarmă pentru ca poliția să nu vină. Acest blocaj îl face proteina LIF. Aceasta trebuie eliminate, alarma va funcționa și sistemul imunitar va fi alertat.

Potrivit primelor rezultate prezentate de către cercetători medicamentul care inhibă proteina LIF nu a dat efecte secundare, nici în cazul unor doze mari. Și pentru că nu ar avea efecte secundare ar putea fi folosit împreună cu chimioterapia sau imunoterapia pentru a le spori eficacitatea. Echipa de cercetători a realizat şi un test de detectare a LIF, tocmai pentru a identifica pacienţii care ar putea beneficia de tratamentul cu MSC-1. În cazul altor tumori tratamentul nu este eficient. Mai mult, oamenii de știință au cerut deja 2 patentări pentru a dezvolta medicamente.

Primul studiu clinic a fost încheiat cu succes. El, însă nu are menirea de a evalua eficacitatea medicamentului, ci siguranța lui. Pentru a stabili și eficacitatea este programat pentru acest an un al doilea studiu la care vor participa 150 de pacienți.

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Femeile care dorm cu lumina aprinsă au risc crescut de obezitate

    Articolul următor

    Vitamina D, benefică în cancerul de colon?

    Articole în trending