Formele ușoare de COVID se pot agrava chiar și în ziua a 10-a. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași atrage atenția că în ultima perioadă sunt tot mai mulți pacienți fără manifestări respiratorii importante care ajung să aibă nevoie de oxigen.

scris de Cristina Oană

Simptome atipice pentru COVID-19 apar tot mai des

Medicul a declarat la un post de televiziune că în ultima perioadă apar manifestări ale bolii care sunt atipice. Carmen Dorobăț a dat exemplu durerile abdominale și scaunele frecvente, dar și durerile puternice de cap, chiar dacă tusea sau febra sunt absente.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, prof. dr. Carmen Dorobăț: “Aș sublinia debutul atipic, pe care nu l-am întâlnit la tip, cum ar fi debutul digestiv și debutul neurologic, cu manifestări precum dureri de cap deosebit de puternice, vertij (senzația de amețeală), care ar putea sugera eventual o altă boală, cum ar fi un accident sau un spasm cerebral, dar acești pacienți au avut totuși test pozitiv COVID. (…)De exemplu: durerile abdominale și scaunele frecvente. La adulți nu te-ai aștepta – suntem în sezonul de vară, consumăm multe fructe și legume – ca astfel de simptome să te ducă spre un test COVID-pozitiv, în absența tusei și a febrei. ”

Formele ușoare de COVID se pot agrava chiar și în ziua a 10-a

Medicul atrage atenția si asupra altui fenomen. Pacienții infectați cu noul coronavirus care au forme ușoare se pot agrava chiar și în a -10-a zi.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, prof. dr. Carmen Dorobăț: “Din nou, trebuie să dăm o atenție deosebită din punct de vedere clinic, pentru că în cazul unor astfel de pacienți, cu manifestare radiologică, chiar dacă nu au evidente simptome respiratorii spre agravare, putem să ne așteptăm ca evoluția să nu fie din cea mai favorabilă. (…)Am avut cazuri de agravare respiratorie chiar după 10 zile de evoluție ușoară și ne așteptam ca pacientul să meargă acasă. ”

În ultimele 24 de ore, autoritățile au raportat  825 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2. 37 de persoane infectate cu noul coronavirus au murit. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.410. Dintre acestea, 494 sunt internate la ATI.