Tipurile de gripă nu se schimbă. Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile explică fapul că tipurile de gripă nu se schimbă, iar ceea ce se schimbă anual este subtipul, respectiv varianta.
Ce înseamnă gripa cu un nou subtip?
Doctorul Adriana Pistol spune că gripa cu un nou subtip înseamnă o combinație între cele două proteine de hemaglutinină și neuraminitază.
Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol: “Tipurile sunt A,B sau C. Ceea ce se schimbă în gripă în fiecare sezon este subtipul. În fiecare sezon, se schimbă subtipul sau, mai exact, varianta. Întotdeauna, gripa cu un nou subtip înseamnă o combinație între cele două proteine de hemaglutinină și neuraminitază. Aceasta nu s-a mai văzut până în acel moment. Exemplul cel mai bun a fost al pandemiei cu subtipul AH1N1, o combinație între un virus porcin și un virus uman, care a avut loc în anul 2009. Acea tulpină este ceea ce face obiectul acestei prevederi, tulpină care la momentul descoperirii ei nu vom ști de la bun început, ce nivel de patogenitate are.”
Dr. Adriana Pistol: Tipurile de gripă nu se schimbă
Cât despre gripa aviară, specialistul spune că aceasta se poate transmite de la om la om. Mai mult, această formă de gripă are o rată de mortalitatea extreme de mare. De exemplu, anul trecut în China din rata de mortalitate a acestui virus înalt patogen a fost de 58 de procente. Medicul a dat aceste explicații în cadrul dezbaterii publice organizată de Ministerul Sănătății, privind aprobarea Listei bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locația declarată de acestea sau, după caz, în unități sanitare sau în locații alternative atașate acestora, precum și a Listei unităților sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave.