O zi de spitalizare poate salva viața pacienților cu COVID-19

O zi de spitalizare poate salva viața pacienților cu COVID-19. Atenționarea vine din partea medicului specialist în boli infecțioase Virgil Musta.

scris de Cristina Oană

“Pacienți fără simptome au ajuns în ATI”

Medicul spune că a avut pacienți fără simptome sau cu simptome ușoare care au ales să plece acasă și care în 5 zile au ajuns în terapie intensivă. Specialistul spune că este indicat ca persoane depistată pozitiv să rămână cel puțin 24 de ore în spital pentru a i se administra tratament personalizat. Maladia poate evolua foarte rapid spre forme severe. Medicul spune că elementele care arată că boala poate evolua spre o formă severă sunt limfopenia, creşterea proteinei C reactivă, a feritinei, a lactatului şi a D-Dimerilor.

Șeful Clinicii de Boli Infecţioase 2 din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeş” Timişoara, dr. Virgil Musta: “Am avut pacienţi care se simţeau bine, nu aveau simptome de COVID-19 sau erau uşor simptomatici şi au ales să plece acasă. După patru – cinci zile, s-au decompensat rapid şi, din păcate, au ajuns în Secţia de Terapie Intensivă.”

O zi de spitalizare poate salva viața pacienților cu COVID-19

În timpul spitalizării pacienților li se fac o serie de analize care arată intensitatea sindromului inflamator şi a tulburărilor de coagulare. Potrivit medicului, acestea sunt principalele mecanisme patogenice ce intervin în COVID-19.

Șeful Clinicii de Boli Infecţioase 2 din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeş” Timişoara, dr. Virgil Musta: “Evaluarea făcută pacienţilor simptomatici ne-a permis încadrarea mai exactă într-o formă clinică a bolii, astfel încât terapia să fie personalizată pe forma ei şi pe patogenia existentă şi nu pe boală. Acest lucru ne-a făcut să obţinem rezultate bune în tratamentul pacienţilor cu COVID-19. Mai mult, tratamentele pot fi administrate doar în anumite ferestre de timp. Dacă le depăşim, tratamentul nu mai este la fel de eficient. Cu alte cuvinte, este necesară o evaluare precoce şi administrarea rapidă a unui tratament personalizat.”

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    1 409 noi cazuri de infectări cu SARS-COV-2

    Articolul următor

    Ce facem dacă avem conjunctivită provocată de noul coronavirus?

    Articole în trending