Cancerul ovarian poate avea o rată de supraviețuire de până la 94%. Asta numai dacă este depistat în primul stadiu. În România, anul trecut, 1.909 de femei au fost diagnosticate cu cancer ovarian și 1.121 au murit din cauza acestei boli.

Care sunt simptomele care ar trebui să le trimită pe femei la doctor?

Spre deosebire de alte tipuri de cancere la femei, pentru care s-au dezvoltat programe de screening și diagnosticare precoce, așa cum este cancerul de sân și cel de col uterin, pentru cancerul ovarian nu se poate face o astfel de detectare timpurie și multe cazuri sunt diagnosticate târziu. Înțelegerea simptomelor și prezentarea din timp la medic poate salva vieți în cancerul ovarian.

Cele mai frecvente simptome sunt:

  • Balonare persistentă: abdomenul rămâne crescut în dimensiune câteva zile;
  • Probleme de alimentație – senzația de sațietate se instalează rapid;
  • Durere – în zonele pelvine sau abdominale;
  • Urinări frecvente și urgente;
  • Oboseală extremă/persistentă;
  • Scădere sau creștere inexplicabilă în greutate;
  • Sângerări inter-menstruale sau după instalarea menopauzei.

Cancerul ovarian poate avea o rată de supraviețuire de până la 94%

Cancerul ovarian are cea mai ridicată rată a mortalității dintre toate cancerele ginecologice. Din acest motiv, cunoașterea simptomelor este extrem de importantă și poate salva vieți. Cancerul ovarian nu este un diagnostic singular, ci mai degrabă este un termen umbrelă pentru mai mult de 30 de tipuri de cancer care afectează ovarele, trompele uterine și cavitatea peritoneală. Diagnosticul de cancer ovarian se pune în urma unor investigații combinate: control ginecologic, ecografie transvaginală sau pelvină, test de sânge CA-125, uneori PET-CT și biopsia. Este important de știut ca testul Babeș Papanicolau (PAP) nu are niciun rol în diagnosticul cancerului ovarian. Mutațiile genetice joacă un rol important în apariția acestui tip de cancer, între 10% și 15% din cazurile de cancer ovarian având mutații ale genelor BRCA1 sau BRCA2. Identificarea acestora permite evaluarea prognosticului și luarea unor decizii terapeutice de către medicii oncologi. În acest fel, pacientele beneficiază de o terapie personalizată, adaptată la tipul de cancer de care suferă. Cancerul ereditar reprezintă un mod de transmitere a informațiilor genetice. În situația în care un membru al familiei este diagnosticat cu cancer ovarian sau de sân și este identificată o mutație, există un risc crescut ca aceasta să se transmită ereditar. Pentru astfel de cazuri există paneluri multigenice (teste de identificare a mutațiilor) recomandate de ghidurile internaționale care oferă informații complete și fiabile pacienților și familiilor acestora.