Balonarea persistentă, un semn de cancer. Trebuie să vă trimită urgent la medic. Avertismentul vine din partea specialiștilor, care spun că balonarea și un abdomen modificat pot fi semnele unui cancer ovarian. Mai mult, studiile arată că în viitorul apropiat un om din trei va face o formă de cancer.

“Un om din trei va face un cancer”

O mie de românce sunt răpuse anual de cancerul ovarian. Acest lucru se întâmplă pentru că cele mai multe dintre femei ajung la medic în stadii avansate ale bolii. Cancerul ovarian depistat la timp poate avea o rată de supraviețuire de până la 93%. Nu există simptome specifice, dar există anumite semne care pot fi ale mai multor boli ginecologice și care ar trebui să vă trimită la medic.

Medic primar obstetrică-ginecologie, prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu: “Atunci când acestea apar, este recomandată vizita la medicul ginecolog: balonare persistentă: creșterea dimensiunii abdomenului, ce nu se retrage în câteva zile; probleme de alimentație – senzația de saturație după o cantitate mică de mâncare; durere – în zonele pelvine sau abdominale; simptome urinare – urgența sau frecvența senzației de urinare; sângerări anormale; oboseală extremă; scădere sau creștere inexplicabilă în greutate; sângerări inter-menstruale sau după instalarea menopauzei. (…)Deși nu există simptome specifice cancerului ovarian, depistarea bolilor ginecologice grave, inclusiv a cancerului ovarian, în stadii incipiente este posibilă pentru toate femeile din România. Este necesar ca femeile să facă doar două lucruri: să meargă la medic constant, pentru analize de rutină sau de câte ori observă că apar modificări neobișnuite – sângerări inter-menstruale, fluctuații ale greutății fără să schimbe semnificativ dieta, balonare persistentă sau durere în zona pelvină sau abdominală”.

Balonarea persistentă poate fi un semn de cancer

Medic primar oncolog, conf. dr. Călin Căinap: “Cancerul nu mai este o etichetă a unui destin nefericit. Din păcate, face parte din viața noastră. De ce? Pentru că ultima statistică pe baza datelor epidemiologice din SUA spune că unul din trei oameni, de-a lungul vieții va face o formă de cancer. Procentul de viitori pacienți este unul extrem de important. E o boală care trăiește cu noi și evoluează cu noi. Trebuie să fim conștienți de acest lucru”.

Președintele FABC, Cezar Irimia: “În România, una dintre problemele principale care duc la depistarea tardivă a cancerului ovarian este teama de diagnostic. Majoritatea femeilor evită să meargă la medic atunci când apar primele simptome din cauza fricii unui diagnostic oncologic. De aceea, ne propunem să le ajutăm pe românce să înțeleagă că, depistat la timp, cancerul ovarian poate fi ținut sub control.”

Cu ocazia Zilei Internaționale de luptă împotriva cancerului ovarian, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) în parteneriat cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” lansează campania #SperanțăDeViață. Aceasta campanie propune o  nouă abordare în discuția despre cancerul ovarian, respectiv eliminarea temerii de a merge la un control de specialitate.