1 din 10 români suferă de depresie fără să știe. Specialiștii atrag atenția că aproape toate comportamentele depresive sunt sămânțate în copilărie. Dacă un copil este expus perfecționismului sau anxietății de succes are toate șansele să devină un adult depresiv.

Noi suntem cum suntem, nu suntem cum ar trebui să fim

Președintele Asociației Happy Minds, psiholog clinician și psihoterapeut, Yolanda Crețescu: “Comportamentele depresive pot fi însămânțate în mica copilărie, dacă în familie am fost expuși perfecționismului sau anxietății de succes. Sau am avut un părinte sau un adult în jur, care mi-a transmis aceste modele sau acești rezolvatori de probleme. Ca atare, eu în viață voi lua aceste instrumente și le voi duce mai departe și voi aplica în viață aceste paravane de pesimism sau anxietate”.

Specialiștii și-au unit forțele sub aceeași umbrelă tocmai pentru a preveni și trata bolile mentale. Așa a apărut Deprehub, primul hub antidepresie din România. Se vor adresa tinerilor din companii pentru a identifica eventualele cazuri de depresie sau pentru a preveni apariția ei.

Președintele Asociației Happy Minds, psiholog clinician și psihoterapeut, Yolanda Crețescu: “Noi trebuie să înțelegem că în viață avem patru concepte după care funcționăm. Conceptul de sine, cum sunt și ce știu eu despre mine. Conceptul de sine ideal: cum ar trebui să fiu. Aici avem primul element de conștientizare. Cum ar trebui să fiu vine din experiența mea anterioară. Despre cât ar trebui să fiu de bun, cât ar trebui să fiu de sus și acest concept de perfecțiune, de ideal după care noi tindem cu toții face ca diferența dintre cine sunt și cine ar trebui să fiu dacă nu este ușor tangibilă, acest salt să fie umplut cu depresie.

1 din 10 români suferă de depresie fără să știe

Deprehub și-a propus să elimine pericolele și să meargă în corporații. Acolo, specialiștii vor face training-uri de prevenție. Va exista o evaluare gratuită, un screen-ing gratuit, imediat, la un click distanță. Deprehub va avea inclusiv un TelVerde, 24/7, cu voluntari specializați și vor putea să facă suport și redirecționare către aceste platforme care sunt științifice. 0800 0800 20- Telverde este deja funcțional.

Președintele Asociației Happy Minds, psiholog clinician și psihoterapeut, Yolanda Crețescu: “Plecând de la aceste lucruri, odată cu prevenția vom putea să scădem numărul de viitori pacienți de depresie, vom putea să eliberăm, dacă vreți, 112 de acele cazuri de atac de panică, de anxietate, de burnout, suicide. Este foarte important să înțelegem că dacă noi investim în prevenție, vom putea evita intervenția. Intervenția nu numai că ne costă pe noi foarte mult ca și societate, aglomerează sistemul național medical care oricum este deposit. Sistemul românesc de sănătate nu mai poate să facă față, stresul cotidian, lipsa educației, lipsa informării ne fac să ajungem într-o situație limită fără să ne dăm seama.”

Deprehub este accesibil oricărei persoane. Cine vrea poate să se înregistreze să răspundă la câteva întrebări și va primi gratuit o primă evaluare.