Prima clinică de mari arși, inaugurată la Timișoara. Centrul este primul din România care are condiții de maximă siguranță pentru tratarea pacienților mari arși, spune ministrul sănătății. Sorina Pintea a apreciat această zi ca fiind una istorică.
Dotările se ridică la nivelul celor din străinătate
Clinica pentru mari arși din cadrul Spitalului Județean din Timișoara are 5 boxe (5 paturi). Dintre acestea 3 sunt funcționale chiar de astăzi. Celelalte două vor putea fi folosite după ce Consiliul Judeţean Timiş va semna recepţia.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “În sfârşit, avem un centru pentru mari arşi care poate să trateze acest pacient în condiţii absolut optime pentru această patologie. Am văzut centre din străinătate şi sunt nespus de mândră că acest centru este poate chiar la un nivel superior. Este foarte important că începând de joi acest centru va putea să primească pacienţi, că are medici şi personal mediu pregătit să trateze acest tip de pacienţi, că Ministerul Sănătăţii, autorităţile locale şi spitalul au realizat această minune. Este o zi istorică. Practic, sunt primele paturi care corespund cu adevărat tuturor standardelor.”
Învestiția în acest Centru se ridică la 2 milioane de euro. 50 de persoane vor lucra în clinică și vor deservi numai pacienții care vin aici cu mari arsuri. S-a aprobat funcţionarea a încă două linii de gardă şi a încă două posturi de medici pe specialitatea chirurgie plastică.
Prima clinică de mari arși, inaugurată la Timișoara
Managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Marius Craina: “Aparatura medicală este achiziţionată şi achitată de către Ministerul Sănătăţii, cu finanţare de la Banca Mondială. Boxele sunt gata, primele trei vor intra în funcţie. Aceste lucrări suplimentare au fost necesare pentru că un generator care asigură energia electrică în caz de probleme şi o altă achiziţie a Ministerului Sănătăţii, prin Banca Mondială. De aceea vom porni cu trei boxe. Am considerat obligatoriu să le pornim, pentru că fiind finalizate, personal existent, aparatura sosită de la Ministerul Sănătăţii, era incorect şi inuman să nu pornim cu ele, chiar dacă pentru celelalte două. Avem 50 de persoane care lucrează.”
Celelalte două boxe vor fi funcţionale în maximum trei săptămâni. Cu toate astea, Sorina Pintea a spus că în cazul în care vor exista pacienți nimeni nu se va mai împiedica de o hârtie. Practic, și celelalte 2 boxe sunt dotate cu tot ce le trebuie.
Totuși, acest centru va trata mari arși până în anul 2023. La Timişoara se va construi un nou centru pentru marii arşi, cel inaugurat în cursul acestei zile urmând să devină la acel moment centru de politraumă.
Cel de-al doilea centru pentru mari arși din România, cu 6 paturi, urmează să fie inaugurat mâine, la Iași.