Virusurile ar putea fi folosite pentru distrugerea bacteriilor. Este vorba despre terapia cu virusuri bacteriofage ar putea lupta cu succes împotriva unor bacterii rezistente la antibiotice. Descoperirea a fost făcută de cercetătorii americani și a fost publicată în Medical News Today.
Ideea a mai fost testată și în trecut
Medicii vorbesc tot mai mult despre bacterii rezistente la antibiotice, bacterii care de cele mai multe ori pun viețile oamenilor în pericol. Antibiotice noi nu s-au mai făcut demult și acest tip de infecții devin din ce în ce mai greu de tratat. Bacteriofagele sunt virusuri care atacă, infectează și distrug diferite tipuri de bacterii. Problema mare este că anumite virusuri atacă anumite bacterii. Identificarea combinațiilor este o sarcină dificilă și ar putea eșua.
„Teoria bacteriofagă” este în cercetările oamenilor de știință de aproape 100 de ani. A revenit după un success therapeutic recent.
Virusurile ar putea fi folosite pentru distrugerea bacteriilor
Potrivit Nature Medicine, medicii au reusit să trateze o pacientă de 15 ani folosind virusuri bacteriofage. Tânăra suferea de fibroză chistică. Ea a fost infectată cu Mycobacterium abscessus. Specialiștii au ținut infecția sub control cu antibiotice puternice. Acum 2 ani a făcut un transplant pulmonar și infecția a revenit. Oamenii de știință au găsit tratamentul adecvat și tânăra a scăpat de infecție după 6 săptămâni. Acest lucru înseamnă că abordarea poate fi folosită de medici în tratatarea infecțiilor grave cu bacterii rezistente la antibiotice. Chiar și așa, cercetătorii au o rezervă pentru că trebuie găsită combinația adecvată fiecărei bacterii în parte.