Ce vaccinuri pot face femeile însărcinate? Medicul primar epidemiolog, conf. dr. Daniela Pițigoi, de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș explică ce tipuri de seruri sunt sigur de administrat în timpul sarcinii.
Vaccinul protejează mama și copilul
Medic primar epidemiolog, conf. dr. Daniela Pițigoi: “Toate studiile au arătat că nu există riscuri. Vaccinurile inactivate se pot administra fără probleme. Doar vaccinurile vii, atenuate, sunt contraindicate. Două vaccinuri au recomandare foarte clară pentru femeia însărcinată. Și anume vaccinul gripal (…) și vaccinul diftero-tetanic. Și cel puțin o dată în viață o administrare cu diftero-tetano-pertussis acelular, tocmai pentru că se adultizează boala și au început să apară cazuri de tuse convulsivă din ce în ce mai frecvent la adolescent și la adultul tânăr.”
Medicii spun că femeia însărcinată ar trebui vaccinate pentru că, o dată, se poate preveni boala ei, dar se asigură și imunitate nou-născutului în primele săptămâni de viață. Atunci el nu poate fi vaccinat cu anumite tipuri de vaccinuri.
Ce vaccinuri pot face femeile însărcinate?
Specialiștii spun însă că sunt și vaccinuri care se pot face numai în anumite cazuri.
Medic primar epidemiolog, conf. dr. Daniela Pițigoi: “Celelalte vaccinuri inactivate pot fi administrate la femeia gravidă doar dacă există risc. Vaccinul HPV, deși este un vaccin inactivat, nu are indicație în sarcină, pentru că încă nu avem studii suficiente care să permită producătorului să treacă în prospect această indicație. În schimb, vaccinurile vii atenuate, gen vaccinul rujeolic, rubeolic, varicelos, sunt contraindicate. Dar ce facem dacă o femeie însărcinată a intrat în contact cu o persoană infectată cu rujeolă, spre exemplu? „Aceasta poate să beneficieze de imunoglobuline. Iarăși este o zonă care trebuie luată în considerare, în momentul în care vom construi niște programe, pentru că aceste imunoglobuline nu sunt acoperite de niciun program. Și atunci o dată accesibilitatea este dificilă, și pe de altă parte și costurile sunt foarte mari, și uneori femeia însărcinată nu și le permite.”
În timpul epidemiei de gripă AH1N1 din anul 2009, foarte multe femei gravide au murit sau au suferit avorturi.