Cancerul cerebral tratat cu antihistaminice. Concluzia aparține oamenilor de știință finlandezi care spun că medicamentele antihistaminice pot ajuta la tratamentul unei forme agresive de cancer cerebral, gioblastomul.

Nu există tratament pentru gioblastom

Gioblastomul este cel mai raspândit și agresiv tip de cancer cerebral la adulți. În acest moment nu există nici un tratament pentru această formă de boală. Mai mult, celulele glioblastomului sunt extrem de rezistente la terapiile cu medicamente existente în prezent. Oamenii de știință spun că au descoperit în armura celulelor tumorale ale glioblastomului și au găsit și metoda de a ataca această vulnerabilitate.

Profesorul Pirjo Laakkonen de la Universitatea din Helsinki: ”Nouă noastră cercetare a relevat faptul că celulele glioblastomului depind de expresia unei gene care produce proteina MDGI. Inhibarea funcției acestei gene generează moartea celulelor tumorale.”

Cancerul cerebral tratat cu antihistaminice

Oamenii de știință au descoperit că moartea celulelor tumorale provocată de scurgerea de enzime acide și proteolitice în celulele glioblastomului poate fi activată prin utilizarea de medicamente care traversează bariera hemato-encefalică. Cercetătorii au folosit un medicament antihistaminic. Experimentele făcute pe culturile celulare au arătat că medicamentul antihistaminic a dus la moartea celulelor glioblastomului. În studiile făcute pe șoareci, medicamentul a fost eficient în reducerea răspândirii tumorilor cerebrale.

Cercetările au evidențiat faptul că antihistaminicele pot fi considerate ca o terapie de consolidare pentru pacienții cu glioblastom. Și asta pentru că va crește permeabilitatea membranei lizozomale. Studiul a fost publicat în revista ”EMBO Molecular Medicine”.