Teste gratuite pentru depistarea cancerului colorectal. Anul trecut, în România au fost înregistrate peste 11 mii de noi cazuri de cancer colorectal. Autoritățile au decis să pună la dispoziție 1 500 de astfel de teste pentru bucureștenii aflați în grupele de risc.

Cancerul colorectal descoperit în stadii incipiente este curabil

Acest program se adresează celor care au peste 55 de ani și domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti.

Directorul Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, Alexandra Dobre: “Este un proiect foarte necesar. Ne dorim ca prin acest program să completăm seria de activităţi medicale pe care am început-o în urmă cu un an. Înscrierile vor începe luni, 16 septembrie, începând cu ora 9,00, la Biroul de Relaţii cu Publicul al centrului din strada Ion Filitti nr. 8, sector 3, Bucureşti”.

Medicii sunt speriați. Spun că mortalitatea din cauza acestui tip de cancer este în continuă creștere. Potrivit specialiștilor, supravieţuirea în cazul pacienţilor care au descoperit boala în stadiu incipient, localizat, este de 90%. Dacă diagnosticul se pune într-un stadiu avansat al bolii, rata de supravieţuire este de cel mult 20%.

Teste gratuite pentru depistarea cancerului colorectal

Medic primar oncologie medicală, Dan Jinga: “Screeningul și diagnosticul precoce în cancerul colo rectal înseamnă stadii incipiente și înseamnă tratamente oncologice de mai mică amploare sau chiar deloc. Toxicități reduse, cheltuieli pentru sistemul de sănătate mai mici.  (…) În ultimii ani am asistat nu numai la incidența creșterii cancerului colo rectal, ci și la creșterea incidenței bolilor în stadii avansate, 3 și 4. Acestea necesită terapii dure, greu de suportat, extrem de costisitoare, care implică specialiști din toate domeniile”.

Medicul primar gastroenterolog Victor Stoica: “Un cancer de colon nu este un cancer care să apară într-un an sau doi. Necesită trecerea prin mai multe etape succesive, trecerea prin mai multe mutații genetice și acest lucru necesită timp”.

Pentru depistarea eventualelor anomalii se va folosi un Test Imunochimic Fecal. Este non invaziv. Beneficiarii programui vor efectua testele FIT în baza unor vouchere. Dacă în urma acestor teste vor apărea suspiciuni, oamenii vor fi direcționați către medicii specialiști pentru analize amănunțite.

Programul va începe pe 16 septembrie.