Pacienții cu afecțiuni psihice, ținuți în spații improprii. Este concluzia la care a ajuns ministrul sănătății după ce a a vizitat Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Sighetu Marmaţiei. Sorina Pintea spune că în acest loc sunt cele mai proaste condiții.

“Nu putem să îi îngrijim cu cârpeli”

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Din ceea ce am văzut aici şi din punctul de vedere al unui om care cunoaşte sistemul, nu putem vorbi de soluţii bune pentru pacienţi. Prin urmare, va trebui să regândim discuţiile pe care le-am avut în Comisia de Psihiatrie din cadrul Ministerului Sănătăţii, cu reprezentanţii ONG-urilor. Aici sunt cele mai proaste condiţii. În ultimii 15 ani nu s-a alocat nimic. Cei care spun că un anumit partid nu a făcut nimic ar trebui să tacă. Cu toţii nu au făcut nimic. Nu putem să-i îngrijim cu cârpeli pe aceşti pacienţi.”

Săptămâna trecută au fost făcute publice imagini terifiante din acest centru. Mai mulţi pacienţi erau închişi în cuşti, iar alţii erau legaţi de pat cu cârpe improvizate. Ministrul Sănătății spune că va trebui să reia discuțiile cu Comisia de Psihiatrie pentru a putea implementa programe aplicate. Administrația locală se va ocupa de organizarea centrului, respectiv a secţiei de psihiatrie din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei.

Pacienții cu afecțiuni psihice, ținuți în spații improprii

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea: „Voi avea o discuţie din nou cu Comisia de Psihiatrie pentru nişte programe foarte clare. Am început discuţiile cu ministrul Fondurilor Europene pentru a avea nişte bani pentru reabilitarea acestor secţii. Prin urmare, măsurile imediate vor avea un caracter organizatoric pe care conducerea Spitalului Sighet, Primăria Sighet, şi cu sprijin guvernamental, le vor lua imediat. Lucrurile nu sunt cum trebuie. (…)Am vrut să am o radiografie asupra ceea ce s-a întâmplat cu pacienţii care au fost ţinuţi în acele condiţii pe care le-aţi văzut cu toţii, pacienţi care nu erau ai secţiilor de psihiatrie ale Spitalului Sighet. Aceste secţii au un număr de 323 de paturi pentru psihiatrie acuţi şi cronici. Reprezentanţii ONG-urilor au reclamat lipsa personalului aferent activităţilor specifice îngrijirii acestor pacienţi, activităţi improprii.”

După ce au apărut imaginile, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Maramureş, în subordinea căreia se află centrul, a anunţat că va reloca în alt spaţiu toţi pacienţi aflaţi în custodia sa.