Antibioticele ar putea modifica răspunsul la vaccinare. Oamenii de știință au descoperit că antibioticele luate înainte de vaccinare ar putea face ca serul antigripal să nu fie la fel de eficient.

Apar modificări ale sistemului imunitar

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Stanford, atunci când sunt administrate antibiotice înainte de vaccinarea antigripală se modifică microbiomul. Acesta are un rol important în imunitatea fiacărui individ în parte.

Practic, microbiomul intestinal este o comunitate de microorganism. Dintre acestea unele pot afecta sistemul imunitar. Cercetătorii sunt de părere că antibioticele care pot ucide microorganismele intestinale, pot modifica răspunsul imun al omului la vaccinarea antigripală sezonieră.

La studiu au participat 33 de adulți sănătoși. Toți au primit un vaccin antigripal sezonier. Înainte de a fi administrat vaccinul, jumătate dintre participanți au primit un tratament de 5 zile cu un antibiotic cu spectru larg format din neomicină, vancomicină și metronidazol.

Timp de un an de la vaccinare, oamenii de știință au analizat probe de scaun și sânge. Majoritatea participanților care au primit antibiotice au prezentat un nivel redus de bacterii intestinale.

Antibioticele ar putea modifica răspunsul la vaccinare

Oamenii de știință spun că persoanele care au luat antibiotice au suferit modificări ale sistemului imunitar. Aceste modificări au favorizat o stare pro-inflamatorie, similară cu o afecțiune observată la adulții mai în vârstă care au primit vaccinuri împotriva gripei. Această stare este legată de procesul prin care microbiomul reglează metabolismul acidului biliar. Potrivit specialiștilor cu mai puține microorganism acest process este perturbat. Microbiomul se schimbă în mod natural odată cu înaintarea în vârstă. Cercetătorii dau de înțeles că dacă se vor analiza componentele pe aceste căi vor putea găsi răspunsul la întrebarea de ce adulții în vârstă răspund diferit la vaccinarea împotriva gripei și de ce au sisteme imunitare mai slabe, în general.