Pacienții fără activitate cardiacă ar putea deveni donatori. Propunerea a fost făcută de chirurgul Radu Zamfir. Directorul Agenției Naționale de Transplant propune ca pacienții fără activitate cardiacă să poată deveni donatori de organe, ţesuturi şi celule.

Concept nou în România

Medicul susține că este necesară promovarea unui astfel de concept la noi în țară. De altfel, spune Radu Zamfir, spune că în țări precum Anglia, Olanda sau Belgia funcționează cu succes de ani buni.

Directorul Agenției Naționale de Transplant, dr. Radu Zamfir: „Este vorba despre un concept nou în România, dar care în ţări precum Marea Britanie, Olanda sau Belgia este foarte răspândit, oferind până la 30% din numărul total al donatorilor înregistrați anual. Este una dintre modalitățile recomandate de Comisia de experți a Consiliului Europei, de creștere a numărului de donatori, alături de încurajarea donării de la donatorul viu şi de dezvoltarea unor programe de donatori marginali.”

Medicul propune ca programele pilot să fie implementate la București și Iași. Este vorba despre Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” din Iași și Spitalul Clinic de Urgenţă „Floreasca” din Bucureşti să fie centrele în care să se desfăşoare primele programe-pilot. De altfel, reprezentanții Spitalului din Iași și-au exprimat acordul şi dorinţa unei colaborări cu ANT în vederea creării, în cel mai scurt timp, a condițiilor necesare pentru demararea proiectului.

Pacienții fără activitate cardiacă ar putea deveni donatori

Medicul Radu Zamfir a prezentat conceptul la cea de-a XX-a ediţie a Conferinței Naționale de Medicină de Urgență. Mai mult, chiar a prezentat cadrul legislativ și a detaliat pentru medicii de urgență problemele tehnice. Potrivit directorului Agenției Naționale de Transplant acest proiect PHARE ar putea fi implementat numai cu sprijinul Ministerului Sănătății. Suma necesară pentru instruirea a 20 de persoane din cadrul UPU și a coordonatorilor de transplant se ridică la 800.000 de euro.