Pacienții cu hepatită C riscă să rămână fără tratament. Programul fără interferon s-a terminat la sfârșitul lunii august. Până acum autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cost-volum-rezultat. Acestă pauză îi afectează pe cei care au fost diagnosticați după această dată.

Asociația pacienților cere grăbirea formalităților

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România a cerut în nenumărate rânduri reluarea cât mai rapidă a programului fără interferon.

Președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, Marinela Debu: “Din păcate, am anticipat această perioadă de pauză. Sperăm ca lucrurile să fie rezolvate în termene mai scurte decât cele oficiale pentru a grăbi reluarea tratamentului. Să nu uităm de categoriile speciale de pacienți (precum cei care necesită anumite proceduri medicale și au fost depistați în această perioadă). Ei așteaptă și pentru care timpul este o variabilă esențială în procesul de tratament. Este clar că mai sunt multe probleme de rezolvat pentru a atinge obiectivul OMS de eliminare a hepatitelor în următorii 10 ani în România. S-au realizat multe lucruri bune, mai ales în ultimii doi ani, dar mai sunt și mai multe de făcut. Cine consideră că problema hepatitelor este una rezolvată se înșeală. Nu avem încă soluții pentru persoanele neasigurate, iar numărul acestora este impresionant în România, sau pentru alte categorii sociale precum consumatorii de droguri, cei care prestează servicii sexuale, pentru comunitățile sărace sau izolate etc.”

Potrivit APAH-Ro, în acest moment, autoritățile se află în perioada de soluționare a contestațiilor primite din partea companiilor. Abia după se va da startul oficial al negocierilor.

Pacienții cu hepatită C riscă să rămână fără tratament

APAH-RO face precizarea că toți pacienții care au intrat în program până la 31 august își vor urma tratamentul fără impedimente. Problema apare pentru persoanele nou diagnosticate, după această dată, care vor trebui să aștepte încheierea noului contract cost-volum-rezultat. Totodată, dosarul de analize al celor diagnosticați, dar care nu au reușit să intre în terapie până la sfârșitul lui august, este valabil pe o perioadă de șase luni.

Pacienții sunt sfătuiți ca, până la reluarea programului, să țină legătura cu medicul specialist și să se pregătească cu tot ceea ce este necesar. Autoritățile au anunțat în urmă cu câteva luni că noul contract va include tratament şi pentru pacienţii care au gradul de fibroză F0 și pentru copiii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 ani şi până în 18 ani. În terapie vor intra 17.690 de persoane, potrivit reprezentanților CNAS.

Reprezentanții Asociației își manifestă îngrijorarea că la patru ani de la demararea programului nu s-au găsit soluții pentru evitarea întreruperilor. În continuare starea de incertitudine reprezintă o apăsare în plus pentru bolnavi.