Care sunt cele mai noi tratamente împotriva migrenelor? La Congresul Societății Internaționale a Cefaleei, desfășurat la Dublin, migrena a fost vedetă. Și asta pentru că este prima cauză de dizabilitate la persoane cu vârsta de sub 50 de ani. Specialiștii au prezentat acolo ultimele terapii descoperite, astfel încât afecțiunea să nu mai aibă un impact major asupra calității vieții oamenilor.
Au apărut primele terapii țintite
În ultimul an au apărut primele terapii țintite în tratarea migrenei.
Medic specialist neurologie, dr. Bogdan Pană: “Noile terapii de tratare a migrenei au apărut pentru a completa anumite nevoi neîndeplinite de medicaţia existentă la momentul actual. În acut, tratamentul medicamentos este ineficient în 25% din cazuri iar mulţi pacienți nu pot suporta efectele adverse sau au contraindicaţie în a le administra. Până acum, tratamentul profilactic al migrenei era reprezentat de medicamente antiepileptice, antidepresive sau betablocante. Acestea erau ineficiente în jumătate din cazuri. Împreună cu efectele adverse conduceau la o aderență scăzută la tratament, jumătate dintre pacienți urmându-l pentru 2 luni și mai putin de 20% pentru un an întreg.”
Care sunt cele mai noi tratamente împotriva migrenelor?
Moleculele CGRP (Calcitonin Gene Related Peptide) sunt neuropeptide descoperite înca de acum 35 de ani. În ultimii 15 ani s-a studiat și dovedit efectul vasodilatator al acestora și rolul lor în declanșarea și întreținerea migrenei.
Medic specialist neurologie, dr. Bogdan Pană: “În 2018 a fost aprobat FDA primul anticorp monoclonal eficient în tratarea profilactică a migrenei, Erenumab. Acesta blochează receptorul de care se atașează moleculele de CGRP, împiedicându-le astfel să își producă efectele. Ulterior au fost aprobați alți anticorpi monoclonali, Eptinezumab, Fremanezumab și Galcanezumab, care se atașează direct de moleculele CGRP. Erenumab se administrează printr-o injecție subcutanată, o dată pe lună. Aprobarea s-a bazat pe rezultatele a două studii care au inclus 667 de pacienți cu migrenă cronică și 955 cu migrenă episodică. După trei luni de tratament s-a observat o scădere de 3.2 sau 3.7 zile pe lună pentru pacienții cu migrenă episodică, în funcție de doză”.
Medicul spune că din păcate, costurile de producere a acestor anticorpi sunt foarte mari. Vorbim, annual, de un tratament de câteva mii de euro. În multe țări europene se ia în considerare acoperirea acestor costuri de către casele de asigurări.
Ce este neuromodularea?
Există însă și tratamente mai ieftine. Neuromodularea prin stimulare electrică transcutanată a nervului trigemen. De altfel, FDA a aprobat primul dispozitiv de neurostimulare pentru tratarea migrenei în acut și în prevenție
Medic specialist neurologie, dr. Bogdan Pană: “Acesta stimulează ramura supraorbitală a nervului trigemen prin aplicarea pe frunte a unui plasture autoadeziv, de care dispozitivul se atașează magnetic. Este ușor de utilizat, iar în timpul folosirii pacientul își poate desfășura activităţile obișnuite. Acesta are două setări: tratament în acut (o oră) și preventiv (zilnic, 20 de minute)”.
Studiul făcut de dr. Pană pe pacienții români a arătat că după trei luni de utilizare, 22% dintre pacienți au experimentat o scădere semnificativă a durerii în timpul atacurilor, 11% la patru luni de utilizare și alți 22% la șapte luni de utilizare.
Pe lângă neuromodulare și anticorpi monoclonali, au fost prezentate o serie de noi terapii, aflate în studii clinice momentan. Este vorba despre impactul dietei keto sau terapia cu canabidiol, o substanță ce se regăsește în canabis. Cu toate că nu are efecte halucinogene și este folosit deja în anumite state din SUA pentru tratarea altor afecțiuni (spasticitatea pacienților cu scleroză multiplă sau glaucom), utilizarea și studiile cu acest compus sunt dificile din cauza legislației ambigue.
În ciuda impactului său omniprezent, migrena continuă să fie mult sub-recunoscută, sub-diagnosticată și sub-tratată.