Testări gratuite pentru măsurarea tensiunii arteriale

Testări gratuite pentru măsurarea tensiunii arteriale. “Ucigașul tăcut” va fi verificat mâine la Spitalul Militar și vineri în curtea Spitalului Colțea. Cardiologii atrag atenția că primii care sunt afectați de tensiune sunt tinerii.

Tot mai mulți tineri au tensiunea mare

Hipertensiunea arterială este responsabilă de aproape jumătate dintre decesele asociate bolilor cardiovasculare. În România exista aproximativ 7,4 milioane de persoane (45% dintre adulți) care suferă de hipertensiune arterială. Dintre aceștia se estimează că numai 59% urmează un tratament.

Hipertensiunea arterială este responsabilă, prin complicațiile sale, de peste 45% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare. Este responsabilă și de 51% dintre decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale.

Testări gratuite pentru măsurarea tensiunii arteriale

Factorii posibili implicați în creșterea numărului de pacienti hipertensivi, conform studiului SEPHAR III, sunt consumul excesiv de sare. Un român consumă aproape 13 g de sare pe zi față de un necesar de numai 6 g. De vină mai sunt și obezitatea în continuă creștere la copii, adolescenți și tineri, dislipidemiile, precum și creșterea prevalenței diabetului zaharat.

Din păcate, dintre pacienții care iau medicamente anti-hipertensive, doar circa 1/3 sunt controlați la nivelul « țintelor » recomandate de către ghidurile international. În plus, factorii asociați și agravanți ai hipertensiunii arteriale sunt, de asemenea, necontrolați.

Cum ții sub control tensiunea arterială?

Medicii cardiologi spun că stilul de viață este foarte important în prevenirea și tratarea hipertensiunii arteriale.

Modificările stilului de viață prin care oricine își poate îmbunătăți tensiunea arterială includ:

  • Mentinerea sau aducerea greutatii la un nivel optim;
  • Reducerea grăsimilor monosaturate din alimentație;
  • Reducerea conținutului de sare în dietă;
  • Exerciții fizice regulate;
  • Ponderarea consumului de alcool;
  • Eliminarea fumatului.

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, sub egida Societăţii Române de Hipertensiune Arterială, marchează Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale (17 mai) printr-o campanie de informare şi educare medicală.

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Canabidiolul introdus până la sfârsitul anului?

    Articolul următor

    Boala celiacă, afecțiunea pentru care nu există tratament

    Articole în trending