Boala celiacă, afecțiunea pentru care nu există tratament. Este ținută în frâu numai prin renunțarea la gluten. Grav este că această boală este sever subdiagnosticată, iar acest lucru expune pacientul la complicații severe. Medicii spun că nu trebuie adoptată dieta fără gluten până nu există un diagnostic cert.
Boala celiacă este sever subdiagnosticată
Medic medicină internă, Spitalul Militar din București, col. dr. Ciprina Jurcuț: “În ultimii ani spectrul bolii celiace s-a modificat radical. Majoritatea pacienților nu mai sunt pacienții clasici cu boală celiacă, cu diaree, malnutriție, slabi. Poate să apară boală celiacă și la un pacient care este absolut normal. Una dintre grupele de pacienți care poate să asocieze boala celiacă este cel al pacienților cu boli autoimune. Pentru că boala celiacă este o boală autoimună și atunci când ai o boală autoimună poți cu mare probabilitate să asociezi o altă boală autoimună.“
Boala celiacă este una dintre cele mai frecvente afecţiuni digestive cronice, afectând aproximativ 1% din populaţie. Medicii spun că este sever subdiagnosticată. Potrivit medicilor lipsa diagnosticului expune pacienţii la complicaţii.
Boala celiacă, afecțiunea pentru care nu există tratament
Medic gastroenterolog la Spitalul Militar București, dr. Daniel Vasile Balaban: “Boala celiacă (intoleranţa autoimună la gluten) este o afecţiune cronică autoimună, care afectează în principal intestinul subţire şi care este declanşată de ingestia de gluten la persoane predispuse genetic. Cunoscută şi sub denumirea de enteropatie glutenică, adică o suferinţă a intestinului, boala celiacă este în prezent recunoscută drept o afecţiune sistemică, ce poate afecta şi alte sisteme şi organe. Acest caracter sistemic al bolii presupune că manifestările clinice pot fi foarte variate, de la tulburări digestive (balonare, diaree, dureri abdominale recurente) la probleme extra-digestive (tulburări neuropsihice, hematologice, osteo-articulare, endocrinologice).”
Medicii spun că este foarte important ca testele diagnostice să fie efectuate atunci când pacientul este pe dietă ce conţine gluten. Mai mult, este periculos ca acesta să țină din proprie iniţiativă dieta fără gluten, fără să fie evaluat medical. Tratamentul în boala celiacă înseamnă dietă strictă fără gluten, dar trebuie început atunci când diagnosticul este clar.
Boala nediagnosticată duce la afecțiuni grave
Medic gastroenterolog la Spitalul Militar București, dr. Daniel Vasile Balaban: “Excluderea glutenului din alimentaţie asigură, la majoritatea pacienţilor cu celiachie, vindecarea mucoasei intestinale şi evitarea complicaţiilor acestei afecţiuni; în cazuri foarte rare poate apărea boală celiacă refractară. Dieta fără gluten se menţine pe durata întregii vieţi”.
Riscul de a dezvolta boală celiacă este crescut la rudele de gradul I ale celor deja diagnosticaţi. Pacienții cu alte boli autoimune sunt expuși, dar și cei cu diabet zaharat tip 1. Medicii spun că această boală nediagnosticată poate duce la o serie de malignități cum ar fi limfom, cancer esofagian, cancer intestinal.