4 probe pozitive de stafilococ la angajații de la Giulești

4 probe pozitive de stafilococ la angajații de la Giulești. Asta arată raportul preliminar făcut de inspectorii DSP la Maternitatea Giulești. Ministrul Sănătății spune că tipul depistat în exudatele nazale prelevate nu are legătură de cauzalitate cu stafilococul găsit la nou-născuţi.

4 probe pozitive de stafilococ

Probele pozitive de la personalul medical au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru a se stabili clar dacă există o legătură. Ancheta a fost făcută după ce 5 bebeluși care au venit pe lume în această unitate sanitară au fost internați la Spitalul Grigore Alexandrescu cu infecție stafilococică. Toți au fost născuți prin cezariană.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Conform unui raport preliminar, rezultatele au relevat patru probe pozitive de la exudate. În cazul unei moaşe care lucra în blocul operator, la două asistente de la salonul de nou-născuţi şi la o infirmieră de la salon de nou-născuţi. S-a depistat prezenţa stafilococului coagulazo pozitiv în toate cele patru cazuri. Probele pozitive de la personalul medical au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru tipare. De asemenea, patru probe sterile de apă au fost depistate neconforme. În acest caz au fost luate probe noi, pentru refacerea verificării. În cadrul raportului, echipa de control va aplica sancţiuni contravenţionale personalului medical, dar şi unităţii sanitare şi vor dispune măsuri de remediere a deficienţelor constatate. (…) În prima fază s-a constatat că stafilococul găsit în exudatele nazale nu are legătură de cauzalitate cu stafilococul găsit la nou-născuţi.”

Angajați infectați și probe neconcludente

Sorina Pintea a spus că vrea ca totul să fie verificat corect.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Din punctul nostru de vedere, măsurile igienico-sanitare au fost care au fost, dispuse de către DSP, au fost aplicate corespunzător încă de la începutul controlului – 8 mai. Dorim să verificăm şi să vedem întocmai dacă angajaţii se fac vinovaţi de îmbolnăvirea micuţilor.”

Verificările au vizat respectarea normelor de supraveghere, prevenire şi limitare a infecţiilor asociate actului medical. Inspectorii au mai verificat normele tehnice privind curăţenia, dezinfecţia şi sterilizarea. Au fost controlate şi normele tehnice de gestionare a deşeurilor rezultate din activităţi medicale.

Inspectorii au prelevat 75 de probe de salubritate, 12 probe de sterilitate, 18 probe de aeromicrofloră, 44 de exudate nazale şi 16 probe de apă sterile.

 

 

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Boala celiacă, afecțiunea pentru care nu există tratament

    Articolul următor

    Pacienți umiliți și agresați la Spitalul Universitar

    Articole în trending