Canabidiolul introdus până la sfârsitul anului? Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, spune că specialiștii vor analiza posibilitatea ca până la finalul anului să poată fi folosit în scop medical un compus al canabisului – canabidiolul.

Comisia de specialiști se extinde

Ministrul Sănătății afirmă că se ia în calcul numai acest compus pentru că pentru el ar exista studii clinice.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: „A fost doar o primă întâlnire. Săptămâna viitoare vom avea o a doua întâlnire. Eu am mai cooptat în acea comisie preşedinţi ai comisiilor de specialitate. Am lărgit comisia cu preşedintele Comisiei de anestezie-terapie intensivă. Vom analiza astfel încât până la sfârşitul anului să putem introduce utilizarea canabisului în scop medicinal, a unui compus – canabidiolul. Pentru că pe această zonă avem studii. Deocamdată, alţi compuşi nu putem să introducem pentru că nu există studii clinice în acest sens sau există studii care nu sunt foarte concludente.”

Canabidiolul introdus până la sfârsitul anului?

Parlamentul European a adoptat la începutul anului o rezoluție referitoare la utilizarea canabisului în scop medical. Canabisul conține aproape 500 de compuși dintre care peste 100 sunt canabinoizi. Studiile arată că această formă de tratament ar putea avea effect în cazul unor afecțiuni precum bolile psihice, epilepsie, cancer, Alzheimer și astm. Totuși, spun toxicologii, ar mai fi nevoie de cercetări care să arate și riscurile pe termen lung.