Testări gratuite pentru Hepatita C. Medicii vor ieși în stradă la Iași și le vor explica oamenilor cum pot fi prevenite și combătute hepatitele virale. Mai mult, cei care doresc vor fi testați gratuit pentru infecția cu hepatita C.
Infecția cu VHC, depistată întâmplător
Chiar dacă infecția cu VHC reprezintă o problemă de sănătate publică în România, de cele mai multe ori, virusul este depistat întâmplător. Peste 70% dintre pacienții infectați cu VHC nu prezintă niciun fel de simptome, boala fiind cunoscută sub denumirea de „ucigașul tăcut”.
Campania de informare și conștientizare va fi derulată cu ajutorul unei echipe de medici voluntari, specialiști în grastroenterologie, de la Spitalul Sf. Spiridon. Persoanele participante pot fi testate gratuit în cadrul acestei campanii. Rezultatele testării vor fi obținute în scurt timp și comunicate fiecărei persoane. Cei în cauză vor primi informații despre modul în care pot fi combătute hepatitele virale sau despre modul în care pot fi tratate, dacă este cazul. Medicii vor fi prezenți între orele 11 și 16 pe esplanada Palas Mall Iași. De la orele 12, li se va alătura prof. dr. Anca Trifan, președintele Societății Române de Gastroenterologie. Va explica cum putem contribui cu toții la eliminarea hepatitelor virale.
Testări gratuite pentru Hepatita C
Acesta campanie de conștientizare face parte dintr-o amplă acțiune de luptă împotriva hepatitelor virale derulată de Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie. Până acum au fost testați gratuit, pentru depistarea virusului C, peste 100.000 de români din zonele rurale ale județelor Neamț și Bacău. Toți cei care au fost depistați pozitiv au avut acces la tratamentul gratuit oferit de statul român. Tot în cadrul acestei acțiuni, a fost derulată și o campanie de microeliminare a virusului Hepatitic C la nivelul comunei Vetrișoaia (județul Vaslui). Aici a fost testată majoritatea populației cu vârsta de peste 18 ani.
Autoritățile din toate țările lumii și-au setat anul 2030 ca termen limită pentru eliminarea hepatitelor virale, în special a Hepatitei C. Această boală beneficiază, de câțiva ani, de terapii inovative cu rată de succes de peste 99%. Însă, pentru ca acest obiectiv să se realizeze, specialiștii atrag atenția că este necesar ca tot mai multe persoane să fie testate și tratate cât mai urgent. Numai așa se poate elimina riscul de răspândire a infectării.