Bisfenolul S mai periculos decât bisfenolul A? Substanța a fost aleasă de mai mulți producători pentru a înlocui bisfenolul A în cutiile pentru băuturi sau conserve. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că bisfenolul S persistă în organism mai mult timp și în concentrații mai mari.
Hormonii sunt afectați de această substanță
Înlocuirea BPA cu BPS ar putea duce la creșterea expunerii oamenilor la un compus care acționează asupra hormonilor, avertizează oamenii de știință francezi. Cu toate astea ei spun că, în acest moment, datele toxicologice sunt insuficiente pentru a evalua pericolul asociat. Totuși, rezultatele obținute în urma studiului arată importanța estimării expunerii în procesul de analiză a riscului pentru sănătatea umană legată de substituirea substanțelor.
Bisfenol S (BPS) este un produs chimic de sinteză. Este folosit în mod regulat în fabricarea de cutii pentru băuturi și conserve. În acest moment se folosește și în hârtia termică folosită, de exemplu, pentru tipărirea bonurilor fiscale.
Bisfenolul S mai periculos decât bisfenolul A?
Cercetătorii de la laboratorul Toxalim, din Toulouse, precum și de la universitățile Montreal și Londra, au analizat efectele acestei substanțe asupra corpului uman. Ei au studiat mai întâi efectele asupra porcilor, care au caracteristici comparabile funcțiilor gastro-intestinale ale omului. Potrivit lor, bosfenolul S persist mult mai mult în organismul omului decât bisfenolul A.
Folosirea bisfenolul A în fabricare biberoanelor din plastic este interzisă în țările Uniunii Europene, înca din 2017. Atunci Agenția Europeană a Produselor Chimice a clasificat bisfenolul A ca fiind o substanță nocivă pentru sănătatea omului. Mai mult, oamenii de știință susțin că bisfenol A ar fi responsabil de apariţia cancerului, a astmului, a disfuncţiei erectile, ori a maladiilor precum ADHD sau diabet.