Suplimentele alimentare nu rezolvă boala. Medicii atrag atenția că suplimentele nu sunt medicamente și nu pot trata afecțiuni.

Peste 70 % dintre români folosesc suplimente alimentare și vitamine

Medicii spun că suplimentele alimentare suplinesc, așa cum le spune și numele, o lipsă de minerale sau vitamine.

Secretar Societatea Națională de Medicina Familiei, dr. Daciana Toma: “Pe de o parte, ați văzut, nu toate sunt medicamente. În momentul în care pornim de la această premiză, știm că nu toate preparatele pe care obișnuim să le etichetăm ca fiind medicamente vor trata o afecțiune pe care o avem. Ideea este să le folosim atunci când este nevoie de ele, nu în locul unui medicament. Este important să înțelegem că suplimentul alimentar nu îți rezolvă o boală. Îți suplinește, așa cum le spune și numele, o lipsă de vitamine, de minerale sau de alte elemente de care avem nevoie. De mulți ani există proiect legislativ pentru legiferarea acestei probleme, dar  a fost amânat din diverse motive. Poate nu a constituit o prioritate pentru legiuitori.”

Suplimentele alimentare nu rezolvă boala

Suplimentele alimentare sunt preparate ce conțin vitamine, săruri minerale sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic. Potrivit studiului lansat recent în cadrul campaniei „Despre sănătate, cu responsabilitate”, 71% dintre respondenți au folosit vitamine și suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Dintre aceștia 36% le-au folosit să trateze o boală, 40% să prevină o boală, 44% au folosit să suplimenteze dieta.

Director Executiv RASCI, Diana Mereu: “Este extrem de important să se facă diferențierea corectă între acestea, având în vedere indicațiile și rolurile diferite pe care le au. Respectiv de a trata simptomele unei afecțiuni, în cazul OTC-urilor sau de menținere a unei stări de sănătate în cazul suplimentelor alimentare. Întrucât acestea din urmă vin să completeze o nevoie nutrițională dar nu previn, nu vindecă, nu tratează. Mai mult, derapajele actuale din comunicare, informațiile incomplete, incorecte sau înșelătoare pot avea un impact negativ asupra consumatorilor și pacienților. Aceștia pot recurge la administrarea sau utilizarea de astfel de produse în detrimentul propriei sănătăți. Pentru a garanta siguranța consumatorilor și pacienților români, considerăm că este necesar să avem un cadru legislativ unitar să care să reglementeze atât autorizarea, cât și modalitatea și condițiile în care se poate derula publicitatea dedicată acestor produse.”