Există două tipuri ale noului coronavirus?

Există două tipuri ale noului coronavirus? Deocamdată nu avem o certitudine, spune președintele Societăţii Române de Microbiologie. Studiul care a vorbit despre două tipuri de virus a fost făcut în China pe un număr de 107 pacienți.

Gazda intermediară a virusului nu a fost identificată

Specialistul spune că în acest moment nu știm dacă este vorba despre 2 modele de transmitere sau despre 2 tipuri de virus.

Președintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila: “Este vorba despre un studio realizat în China pe 107 cazuri. Asta înseamnă că e un studiu limitat, nu e unul care să ne ofere o certitudine. Se pare că în urma acestui studiu au rezultat 2 forme S și L de noul coronavirus, dar nu există o certitudine că discutăm de 2 tipuri de virus. Apare o concluzie referitoare la 2 modele de transmitere. Un model care s-a observat în Wuhan, un număr mare de cazuri apărute într-un timp relative scurt și pe un areal nu foarte extins și care a semnalat foarte multe cazuri grave cu mortalitate mare pentru că a afectat predilect persoane vârstnice sau cu comorbidități. Cel de-al doilea model a fost în zona înconjurătoare unde cazurile au fost mult mai răspândite, nu au fost concentrate, iar acolo afecțiunea a fost mult mai ușoară. A afectat mai multe persoane tinere și mortalitatea a fost net inferioară. ”

Există două tipuri ale noului coronavirus?

Este foarte important, spune profesorul Rafila, ca oamenii de știință să afle acum care a fost gazda intermediară, de la care s-a transmis la om.

Președintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila: “Cu siguranță el s-a transmis de la animal la om. Studiile genetice arată că sursa este un coronavirus de provenință de la liliac. A mai existat o gazdă intermediară de unde s-a transmis la om. Acea gazdă intermediară nu a fost identificată încă. Să vedem care este gazda intermediară. E foarte important pentru că strategia pe care o aplică autoritățile de sănătate publică se referă la întreruperea lanțului de transmitere. Asta înseamnă că trebuie să știi de la cine te poți îmbolnăvi.”

În acest moment, pe teritoriul României au fost înregistrate 7 cazuri de infectare cu coronavirus. Dintre aceștia, 3 pacienți s-au vindecat.

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Sportul în zone poluate poate duce la boli pulmonare grave

Articolul următor

Suplimentele alimentare nu rezolvă boala

Articole în trending