Sucurile carbogazoase duc la apariția cancerului. Cei care consumă și 100 de ml de băuturi carbogazoase îndulcite au un risc mai mare cu 18 procente de a dezvolta o formă de cancer. Este rezultatul unui studiu realizat de oamenii de știință francezi.
Sucurile strâns legate de obezitate
Cercetătorii spun că sucurile indulcite duc în timp la obezitate. De aici nu mai este decât un pas până la apariția unei forme de cancer.
Directorul Institutului Național de Sănătate și Cercetare Medicală de la Universitatea Paris 13, Mathilde Touvier: “Am observat că ceea ce conduce în principal asocierea pare a fi chiar zahărul conținut în aceste băuturi îndulcite. Consumul ridicat de băuturi îndulcite este un factor de risc pentru obezitate și câștig în greutate, iar obezitatea însăși este un factor de risc pentru cancer.”
Studiul a fost făcut pe 100 de mii de adulți francezi. Pe lângă zahărul conținut de aceste băuturi, cercetătorii spun că aditivele, cum ar fi 4-metilmidazol, găsit în băuturile ce conțin colorant caramel, ar putea juca un rol în formarea cancerului.
Sucurile carbogazoase duc la apariția cancerului
Cercetătorii nu au găsit nicio asociere între băuturile dietetice și cancer. Totuși, studiile anterioare arată că băutul a două sau mai multe băuturi de orice tip îndulcite artificial pe zi a fost legat de un risc crescut al accidentelor vasculare. Specialiștii vorbesc despre accidente vasculare făcute în urma cheagurilor sau a atacurilor de cord. Acestea au dus la decese timpurii în cazul femeilor cu vârsta peste 50 de ani.
Participanții la studiu au vâsta medie de 42 de ani. Ei au fost urmăriți timp de 9 ani. În medie, bărbații au consumat mai multe băuturi îndulcite decât femeile. Factorii de risc pentru cancer, cum ar fi vârsta, sexul, nivelul educațional, istoricul familial, fumatul și activitatea fizică, au fost luați în considerare în studiu. Au fost diagnosticate un total de 2.193 de prime cazuri de cancer, la vârsta medie de 59 de ani. Din acestea, 693 au fost cancer de sân, 291 cancer de prostată și 166 cancer colorectal. Oamenii de știință atrag atenția că studiul este observațional și nu arată cauza și efectul.