Ministrul Sănătății nu vrea legea canabisului

Ministrul Sănătății nu vrea legea canabisului. Sorina Pintea spune că nu poate fi în totalitate de acord cu proiectul de lege propus de societatea civilă. Medicii toxicologi atrag atenția că lipsa informării poate crea impresia că marijuana este un medicament și atunci poate fi utilizată de oricine și oricând.

Trebuie să fie sigur pentru pacient

Sorina Pintea spune că a văzut că în proiectul de lege apare că orice medic poate prescrie canabisul medicinal. Nici nu vrea să audă despre o astfel de variantă.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Am văzut acest proiect şi nu pot fi în totalitate de acord. Noi avem un grup de lucru la Ministerul Sănătăţii care s-a întâlnit o dată oficial, dar și neoficial cu cei din comisiile de specialitate.Urmează în următoarele două săptămâni să mai fie o întâlnire cu documentele pe care le-am procurat, inclusiv din străinătate. Din punctul nostru de vedere şi al specialiştilor, există două componente care sunt în discuţie. Este acel THC catre poate fi folosit şi în zona de entertainment şi canabidiolul. Studii de specialitate statuate în UE există pentru canabidiol. Ministerul Sănătăţii nu poate să gireze altceva decât ceea ce este foarte sigur pentru pacient.”

Ministrul Sănătății nu vrea legea canabisului

Ministrul susține că nu este nevoie de o lege a canabisului sau de o agenție națională. Nu ar face decât să consume resurse nejustificat.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Am văzut în proiectul legislativ că îl poate prescrie oricine. Nici vorbă, există specialişti, există reguli foarte clare pe care trebuie să le urmărim astfel încât să ne atingem scopul. Canabisul medicinal, canabisul să fie folosit doar în scop medicinal în acest moment.”

Lipsa informării poate avea efecte dezastruoase

Doctorul Radu Țincu, medic primar ATI și șef lucrări la UMF „Carol Davila“, spune că este foarte important ca autoritățile și specialiștii să analizeze care va fi impactul social al acestei decizii. Mai ales asupra tinerilor. Lipsa informării poate crea impresia că marijuana este un medicament și atunci poate fi utilizată de oricine și oricând.

Medic primar ATI și șef lucrări la UMF „Carol Davila“, dr Radu Țincu:  “Sunt întrebări care nu au găsit în prezent un răspuns. Acest fapt se poate observa în modalitatea extrem de diferită în care aceste produse au fost aprobate la nivelul Uniunii Europene. Fiecare țară europeană a adoptat propriile reglementări. Întrebările care frământă spațiul european sunt legate de ce preparate să fie aprobate, care să fie modalitatea de administrare sau care sunt indicațiile pentru care canabinoizii pot fi utilizați. Sunt intens discutate și aspecte despre cine poate prescrie aceste medicamente, care va fi modul de prescripție sau care vor fi farmaciile care pot elibera preparatele. Înainte de a aproba utilizarea cannabisului în scop medical sunt necesare o serie de întâlniri cu specialiștii din domeniile medicale care pot utiliza cannabisul. Acestea sunt  menite să evite ceea ce s-a întâmplat, spre exemplu, în Australia. Această țară, după adoptarea cannabisului, s-a găsit în fața unei situații dificile. Medicii au refuzat să prescrie aceste medicamente”.

Cum poate fi folosit canabisul în scop medicinal?

Potrivit medicului, canabinoizii au fost utilizați pentru tratamentul durerii cronice sau durerii neuropate dintr-o serie de patologii, altele decât cancerul.

Medic primar ATI și șef lucrări la UMF „Carol Davila“, dr Radu Țincu:  “Sunt studii care atestă eficiența acestor preparate pentru reducerea spasticității din scleroză multiplă. De asemenea, au fost raportate efecte pozitive pentru crizele de epilepsie întâlnite în cadrul unor sindroame (sindrom Dravet, sindrom Lennox- Gastaut). Rolul canabinoizilor în tratamentul paleativ al pacienților cu neoplazii în faza terminală a fost de asemenea evaluat. S-a propus această abordare pentru corectarea unor stări patologice asociate  neoplaziilor. Este vorba despre inapetența, durere, reducerea anxietății și îmbunătățirea somnului. Însă majoritatea studiilor au eșuat în această privință. Astfel, metanalizele existente nu au putut oferi concluzii convergente sau aplicabile”.

Medicul toxicolog atrage atenția că legalizarea cannabisului în scopuri medicale necesită dezbateri intense cu specialiștii din domeniul medical. Pe lângă acest lucru este necesară o bună pregătire a pachetului legislativ care să reglementeze în amănunt acest program.

Proiectul de lege a fost depus pe 3 iulie la Parlament.

 

 

 

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Splină gigant, operată cu succes!

    Articolul următor

    Sucurile carbogazoase duc la apariția cancerului

    Articole în trending