Splină gigant, operată cu succes! Medicii de la Spitalul din Baia Mare au operat o femeie din Maramureș, careia i-au scos o splină de 6,5 kilograme.

Pacienta și-a revenit în 24 de ore

Femeia de 48 de ani suferă de limfom malign non-hodgkinian cu celule viloase, stadiu III B. Potrivit medicilor, din cauza acestei afecțiuni splina s-a dezvoltat necontrolat.

Medic primar chirurgie generală, dr. Marius Brîndușe: “În cadrul acestui diagnostic, unul dintre elemenetele majore este splenomegalia (creșterea în volum a splinei). Practic, se face o compresie abdominală majoră, ceea ce îi provoacă pacientului durere, disconfort și influențează, într-o anumită măsură, organele intraabdominale din jur.“

Medicii au decis să îi scotă splina femeii prin procedeu clasic. Intervenția a durat 2 ore. Evoluția pacientei a fost una spectaculoasă, la doar 24 de ore de la finalizarea operației, aceasta reușind să se mobilizeze.

Splină gigant, operată cu succes!

Splina este un organ mare și cântărește în jur de 200 de grame. Forma splinei este asemănătoare unui bob de fasole, este moale la atingere, iar culoarea variază între roșu și violet. Este amplasată în spatele stomacului, în partea din stânga sus a cavității abdominale. Fiind situată chiar sub coaste, aceasta nu poate fi palpată. Rolul splinei este de a ajuta imunitatea.Apără organismul de infecții și viruși prin activarea celulelor albe. Monitorizează sângele prin eliminarea celulelor afectate și ține sub control atât celulele albe cât și pe cele roșii. Atunci când splina nu mai funcționează corect, poate elimina celulele sănătoase. Acest lucru poate duce la anemie, poate crește riscul de infecții și favorizează învinețirea și sângerările.

Operația, foarte complexă, a fost realizată de dr. Marius Brîndușe, medic primar chirurgie generală, dr. Marica Valer, medic specialist chirurgie vasculară. Alături de ei au intrat în sală  dr. Mare Claudiu, medic primar chirurgie generală și dr. Cernucan Aurica,  medic primar anestezie și terapie intensivă.