Sistemul public de sănătate va dispărea

Sistemul public de sănătate va dispărea. Este părerea reprezentantului României la Organizația Mondială a Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, care susține că lumea nu înțelege ce este sănătatea publică. Mai mult, dacă autoritățile nu fac nimic pentru a rezolva problemele, acest sistem va deveni o amintire.

Sistemul de sănătate trebuie descentralizat

Specialistul atrage atenția autorităților că trebuie făcut un program serios aplicabil în 10 ani, nu în 100 .

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila: “Există o disoluție a sistemului de sănătate în România pentru că sistemul de sănătate în România cum l-am lăsat în 2004 și cum l-am găsit în 2012, când am revenit în zona administrativă, era la o foarte mare diferență. Sistemul de sănătate publică va dispărea din România dintr-un motiv foarte simplu: nu se va mai angaja nimeni, un medic, în sistemul de sănătate ca funcționar public cu 4.000 de lei în mână în măsura în care el, ca medic, este plătit cu 10.000-12.000 de lei în altă parte. Dacă nu o să facem ceva și o să descentralizăm sistemul de sănătate publică, cum am auzit că se intenționează, el va dispărea. Sănătatea publică nu este o problemă județeană, e una regională, națională și transfrontalieră.”

Sistemul public de sănătate va dispărea

Potrivit profesorului Rafila, interesul European în domeniul sănătății nu este legat de asistența medicală. Interesul este bazat pe sănătatea publică.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila: “Lumea nu prea înțelege ce este sănătatea publică .Crede că e vorba de accesul pacienților la servicii de sănătate publică, dar sănătatea publică nu este asta. Sănătatea publică este sistemul care reușește pe termen mediu să scadă costurile privind îngrijirile medicale prin reducerea factorilor de risc, prin vaccinare (…) Noi ce ne dorim până la urmă? Două lucruri: accesul la servicii de sănătate și la medicamente pentru populația acestei țări și din punctul nostru de vedere – sustenabilitatea sistemului de sănătate pentru că noi nu prea am discutat de sustenabilitatea sistemului de sănătate. Am discutat tot timpul că mai e nevoie de resurse, de nu știu ce”.

Sistemul sanitar nu face față nevoilor populației

Sistemul medical trebuie regândit pentru că nu face față nevoilor populației, spune președintele Agenției Naționale de Management a Calității în Sănătate. Vasile Cepoi spune că totul trebuie regândit.

Președintele Agenției Naționale de Management a Calității în Sănătate, Vasile Cepoi: “Situația la noi este următoarea: infrastructura de asistență medicală în general și, în special, cea de spital nu răspunde nevoilor de asistență medicală a populației. Avem spitale care sunt sub capacitate utilizate și vă dau exemplul maternităților că e cel mai ușor de înțeles. Avem maternități în care numărul de nașteri pe zi este între 0,05 și 0,5. Sunt 18 nașteri pe an și avem 3 obstreticieni: ce experiență au și cât costă o naștere acolo? Deci, din acest punct de vedere, ele nu răspund nevoilor și trebuie o revizuire și o regândire a întregii rețele de asistență medicală spitalicească și ambulator”.

Acesta susține că în România există o spitalizare evitabilă foarte mare. Acest fapt arată neficacitatea asistenței medicale de familie și din ambulatoriul de specialitate. Potrivit specialistului este nevoie de o abordare globală a sistemului, identificate toate vulnerabilitățile și stabilit care sunt măsurile.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Medicii nu pot folosi cardurile de sănătate

    Articolul următor

    Splină gigant, operată cu succes!

    Articole în trending