Medicii nu pot folosi cardurile de sănătate. CNAS a anunțat că platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este indisponibilă. Medicii de familie se plâng zilnic de aceste sincope și spun că le este teamă ca nu cumva să fie nevoiți să plătească tratamentele pacienților din propriile buzunare.

Totul se rezolvă… off-line

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate au anunțat că pacientul nu va fi afectat. Serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele se acordă sau se eliberează în regim off-line până la remedierea problemei.

Reprezentanții CNAS: “Urmare a unor probleme tehnice, care au condus la întreruperi în funcţionarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă/se eliberează în regim off-line până la remedierea indisponibilităţii PIAS. (…) Serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate/eliberate off-line în perioada 5 iulie 2019 şi până la remedierea PIAS, vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activităţii lunii iulie 2019.”

Medicii nu pot folosi cardurile de sănătate

Pentru perioadele în care au fost întreruperi în funcţionarea PIAS, preşedintele CNAS va emite Ordin, care se publică pe pagina de web a CNAS.

În luna iunie, ministrul sănătății vorbea de 1 000 de specialiști care ar fi trebuit să se ocupe de PIAS și care au fost pregătiți…fictiv. Sorina Pintea spunea că s-au cheltuit bani grei pentru pregătirea acestora.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Introducerea unui alt sistem este exclusă. Adică aruncăm 100 de milioane de euro? Aceste proiecte de suport care au fost plătite din finanțare europeană, trebuiau să pregătească persoane care să menteneze sistemul în fiecare județ. Oamenii aceștia au fost pregătiți pe hârtie și nu știu să o facă. (…) Asta mă întreb și eu unde sunt specialiștii? Au pregătit 1 000 de specialiști în proiectele acestea. În județe…ascunși probabil.”

Atunci, ministrul sănătății le-a cerut celor de la CNAS să găsească soluții pentru ca sistemul să funcționeze. Însă se caută.