Vaccinul anti-HPV, inclus în Programul de Vaccinare. Ministrul Sănătății a anunțat că din acest an serul va fi introdus în schema națională și se va face fetițelor. Autoritățile nu au mai cumpărat vaccin anti-HPV de 11 ani. Asta în condițiile în care 5 românce mor zilnic din cauza cancerului de col uterin.
Se începe vaccinarea anti – HPV
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: „Zilele trecute am văzut că vaccinul HPV se introduce în Anglia și la băieți. Noi anul acesta în Programul național de vaccinare a fost introdus și HPV. Licitația este finalizată. Anul acesta vom putea începe vaccinarea HPV la fetițe. Un alt pas mare înainte.”
Autoritățile din Marea Britanie au decis deja ca acest vaccin să fie făcut și băieților. Experții englezi estimează că în acest fel ar putea fi prevenite circa 100.000 de cazuri de cancer.
Vaccinul anti-HPV, inclus în Programul de Vaccinare!
România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin. Potrivit statisticilor sunt înregistrate în jur de 2.000 de decese anual. Alte 4000 de cazuri noi apar în fiecare an. Cancerul de col uterin este pe locul 2, după cancerul mamar, în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează femeile din România. Există o singură modalitate de prevenire: vaccinarea. Până acum cine voia să se vaccineze o putea face pe banii lui. O doza costă în jur de 600 de lei. Pentru imunizarea fetelor cu vârsta între 11 și 14 ani sunt necesare două doze. Pentru cele care au trecut de 14 ani este nevoie de 3 doze.
HPV este un virus cu transmitere sexuală asociat cu peste 99% dintre cazurile de cancer de col uterin. Dar şi cu 90% dintre cazurile de cancer anal, 70% dintre cazurile de cancer vaginal şi vulvar şi cu peste 60% dintre cazurile de cancer penian.
Cum poate fi depistat cancerul de col uterin?
Medicii spun că pot depista cancerul de col uterin cu un simplu test Babeş-Papanicolau. Este gratuity și recomandat anual femeilor cu vârsta între 18 şi 64 de ani. Și asta pentru că dacă este depistat într-o fază incipientă cancerul de col uterin poate fi tratat cu succes de cele mai multe ori.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă campanii de vaccinare a fetelor din grupa de vârstă 11-14 ani. Dar sunt țări care au extins vaccinarea până la vârsta de 45 de ani atât la femei, cât și la bărbați.