1 117 incubatoare performante ajung în maternități! Licitația pentru aceste aparate este în curs de finalizare, spune secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberiu Brădățan. Cu puțin noroc acestea vor ajunge în spitale până la sfârșitul anului.

Aparatele vor acoperi tot spectrul necesar

Despre achiziția acestor incubatoare se vorbește de multă vreme. Autoritățile spun că întârzierea s-a produs și din cauza controlului Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice. Pentru că este vorba despre bani mulți monitorizarea a fost constantă.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberiu Brădățan: “În acest moment putem să spunem că avem pe aceste 7 loturi de incubatoare 11 ofertanţi şi 35 de oferte. (…) La final s-a primit aviz conform necondiţionat, practic nu a fost constatată niciun fel de abatere sau deficienţă în ce s-a desfăşurat până acum în această procedură de licitaţie şi ne aşteptăm ca în foarte scurt timp să fie semnat acordul cadru care va fi apoi repartizat către unităţile care desfăşoară această procedură de achiziţie, către spitale, care vor putea, în baza acordului, să îşi achiziţioneze ceea ce şi-au propus, urmând ca finanţarea să fie asigurată de Ministerul Sănătăţii. Suma maximă prevăzută este de 128.754.036 lei. Banii sunt, finanţarea există.”

1 117 incubatoare performante ajung în maternități!

Secretatul se stat spune că până la sfârșitul acestui an aparatura va ajunge în maternități.  Acordul cadru, cel care va permite achiziţia acestor incubatoare, va fi semnat într-o perioadă foarte scurtă de timp.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberiu Brădățan: “Hai să spunem până la sfârşitul anului. De ce vă spun acest lucru? Din momentul în care spitalele care au aceste nevoi vor primi acordurile cadru, din acel moment ele pot purcede la achiziţie şi va depinde doar de posibilitatea câştigătorilor licitaţiei de a furniza echipamentele”.

Viețile prematurilor depind de aparatură performantă

Țara noastră se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală. Ar fi necesare 600 de locuri în terapia intensivă neonatală, însă la noi sunt asigurate numai 300 de locuri.

Salvați Copiii a dotat astăzi Secția de Neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență București cu un ventilator neonatal de ultimă generație. La acest spital s-au născut, în 2018, 2.782 de copii, dintre care 436 au fost nașteri premature. În primele luni din 2019, aici au venit pe lume 1.140 de copii, 168 fiind nașteri înainte de termen.