Nu luați Aspirină după ureche! Aceasta ar putea să vă facă mai mult rău decât bine. Medicul cardiolog Gabriel Tatu Chițoiu avertizează că acest medicament nu se ia după ureche când vorbim de prevenția primară a bolilor cardiovasculare.
Aspirina nu trebuie să devină o obsesie
Sunt multe persoane care din dorința de a se ține departe de bolile cardiovasculare iau preventiv câte o aspirină pe zi. Medicul spune pe o rețea de socializare că nimeni nu trebuie să dezvolte obsesia aspirinei în prevenirea bolilor de inimă.
Medicul cardiolog, Gabriel Tatu Chițoiu: “Nu trebuie administrată persoanelor de peste 70 de ani. Face mai mult rău=hemoragii, decât bine. Nici celor cu risc crescut de hemoragii, la orice vârstă sau la cei sub 40 de ani. Poate fi considerată pentru prevenția primară la persoane de 40-70 ani care au factori de risc crescut pentru boli cardiovasculare, dar au risc redus de hemoragii”.
Nu luați Aspirină după ureche!
Aceste avertizări, pe care medicul le citează, vin de la American College of Cardiology. Unul dintre cele mai recente studii arată că administrarea de aspirină în doză mică, prevenitivă, ar putea crește riscul de hemoragie intracraniană. Acest lucru s-ar putea întâmpla mai ales în cazul pacienților sănătoși.
Specialiștii spun că doza mică înseamnă 75 și 100 de miligrame. Cei care au avut cel mai mare risc au fost persoanele aflate într-o formă fizică bună, cu un indice de masă corporală sub 25.
Cercetătorii au făcut acest studiu la puțin timp după ce Colegiul American de Cardiologie și Asociația Americană a Inimii au lansat noi ghiduri privind administrarea aspirinei cu doze mici. Specialiștii spun că este mult mai important să adoptăm un stil de viață sănătos. Trebuie să ne ținem sub control tensiunea arterial și colesterolul. Aceste lucruri sunt mai benefice decât administrarea de aspirină.
Până de curând, medicii recomandau doze mici de aspirină pentru persoanele mai în vârstă. Era o metodă de reducere a riscului de atac de cord și de accident vascular cerebral. Aspirina ar fi prevenit formarea cheagurilor de sânge.