Ce este și cum se tratează fibromul uterin? Este cea mai frecventă tumoră benignă a uterului. Este descoperit întâmplător la un control de rutină. Medicii Spitalului Militar din București spun că în majoritatea cazurilor nu este nevoie de tratament.
25% dintre femei în perioada fertilă pot avea fibrom
Medicii spun că un sfert dintre femeile aflate în perioada fertile pot avea un fibrom uterin. Acesta poate crește în timpul unei sarcini, dar ulterior involuează în perioada post-menopauză. Totuși, există și fribroame care au simptome puternice.
Medic primar radiologie și imagistică medicală, competență în ecografie generală, CT, RM și Senologie, maior. medic dr. Betianu Cezar: “Printre simptomele unui fibrom uterin se numără sângerarea menstruală abundentă sau sângerarea vaginală între menstre. Aceasta poate avea ca efect secundar anemia, durerea pelvină, simptome date de compresia vezicii urinare (micțiuni imperioase) sau colonului (balonare, constipație), precum și imposibilitatea obținerii unei sarcini, în cazul fibroamelor mari.”
O decizie medicală, în cazul femeilor cu fibroame uterine simptomatice, se ia după ce se face o evaluare ecografică de medicul ginecolog cu o examinare IRM pelvină. Medicii de la Spitalul Militar spun că examinarea IRM permite cartografierea vascularizației pelvine pentru alegerea variantei optime de tratament.
Ce este și cum se tratează fibromul uterin?
Variantele de tratament presupun tratamentul conservator (hormonal), embolizarea arterială uterină, miomectomia, chiuretajul localizat și histerectomia. Dar, ce este embolizarea arterială uterină?
Medic primar radiologie și imagistică medicală, medic rezident cardiologie, competență radiologie intervenționață și ecografie generală, maior medic dr. Botezatu Alexandru Sebastian: “Embolizarea arterială uterină (EAU) presupune plasarea de particule ocluzive la nivelul ambelor artere uterine, cu scopul întreruperii vascularizației fibroamelor pentru reducerea până la dispariție a simptomatologiei cauzate de ele. Accesul la nivelul arterelor uterine se face prin puncționarea arterei femurale, la baza coapsei. Procedura este monitorizată radiologic în timp real, dar dozele de radiații folosite nu sunt suficiente pentru a determina efecte secundare pe termen lung la nivelul organelor pelvine, și nici pentru a crește riscul genetic pentru copiii ulteriori pe care pacienta îi poate avea. EAU este indicată pentru fibroame uterine simptomatice care afectează calitatea vieții pacientelor. Contraindicațiile procedurii includ prezența concomitentă a unei sarcini viabile, infecția uterină sau existența unui cancer uterin sau ovarian. Există și contraindicații relative pentru EAU, caz în care decizia terapeutică trebuie discutată cu pacienta și stabilită în urma evaluării balanței risc-beneficiu”.
Potrivit medicilor de la Spitalul Militar eficiența embolizării arteriale uterine este similară histerectomiei atunci când vorbim de calitatea vieții. Recuperarea post operatorie are însă un avantaj mai mare față de histerectomie.