Servicii medicale gratuite pentru gravide și lăuze. Dacă sunteţi însărcinată sau vă aflaţi în perioada de lăuzie este bine să ştiţi că puteţi beneficia de anumite servicii medicale gratuite, spun reprezentanții CNAS.
Ce serviciile medicale sunt gratuite?
Potrivit reprezentanților CNAS toate gravidele și lăuzele au dreptul la consultații de monitorizare a evoluției sarcinii și lăuziei. Acestea include: luarea în evidență în primul trimestru, supravegherea lunar, din luna a treia până în luna a șaptea; supravegherea de două ori pe lună, din luna a șaptea până în luna a noua, inclusive. De asemenea, autoritățile au inclus și urmărirea lehuziei de la externarea din maternitate. Aceasta include o consultație (la domiciliu) și urmărirea lehuziei la patru săptămâni de la naștere – o consultație (la cabinet). Noile prevederi ar putea intra în vigoare după 31 martie.
Servicii medicale gratuite pentru gravide și lăuze
De asemenea, gravidele au acces la servicii acordate în ambulatoriu de specialitate. Printre acestea este inclusă și supravegherea unei sarcini normale la gravida care deține sau nu deține documente medicale care să ateste existența în antecedentele personale patologice a rubeolei, toxoplasmozei și infecției CMV. Femeile însărcinate mai au acces și la un screening prenatal (S11-S19 + 6 zile). Nu a fost exclusă nici la supravegherea sarcinii cu risc crescut (edem gestațional, hiperemeză gravidică ușoară, uter cicatriceal în trimestrul III).
Potrivit CNAS, gravidele pot face și analize suplimentare de laborator. Aici intră determinarea grupului sanguin ABO și a grupului sanguin RH, anticorpi specifici anti-RH, testarea HIV și analizele anti-HAV IGM, AH HBS (screening) și anticorpi anti-HVC. Pentru aceste analize este nevoie de recomandarea medicului de familie și de cea a medicului de specialitate din ambulatoriul clinic.