Autoritățile se pregătesc să declare epidemie
România este în pragul epidemiei de gripă. Aproape 6 000 de copii au avut infecții respiratorii acute în ultima săptămână. Bilanțul infectărilor crește de la o oră la alta. Până acum autoritățile au anunțat că 36 de persoane au murit din cauza virusului gripal. Ministrul sănătății spune că nu vor fi luate măsuri suplimentare în cazul unei epidemii pentru că deja se acționează ca în cazul unei epidemii.
Școlile nu se închid
Ministrul Sănătății spune că nu școlile nu se vor închide săptămâna viitoare. Fiecare școală, fiecare clasă va putea cere suspendarea cursurilor dacă 20% dintre copii lipsesc din cauza gripei. Chiar dacă acum se acționează ca în cazul unei epidemii, specialiștii au anunțat o serie de măsuri suplimentare pentru unitățile sanitare.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “refacerea urgentă a stocurilor de antivirale de către spitalele care internează cazurile de infecții respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa. (…). Instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacții pacienților internați și vaccinarea urgentă a personalului nevaccinat. Este necesar refacerea de urgență a stocurilor de echipamente de protecție și a stocurilor de antiseptice. “
Managerul Insitutului de Boli Infecțioase “Matei Balș”, prof. dr. Adrian Streinu Cercel , spune că singura profilaxie rămâne vaccinarea. Antiviralele sunt bune și pot fi administrate celor care au intrat în contact cu bolnavi de gripă. Dar…
Managerul Insitutului de Boli Infecțioase “Matei Balș”, prof. dr. Adrian Streinu Cercel: “Tamiflul este un medicament antiviral cu care este bine totuși să nu ne jucăm. Pentru că o dată ce dezvoltăm rezistență la acest antiviral se întâmplă exact situația ca la antibiotice. Și știți că există infecții date de bacterii care nu mai au cu ce să fie tratate pentru că nu există nici un antibiotic activ în cazul lor. Nu trebuie să ajungem în aceeași situație și cu tamiflul. „
Aproape 6 000 de copii sunt bolnavi de gripă
Speciliștii spun că au decis suspendarea cursurilor pentru a vedea câte cazuri mai apar. Virusul gripal are o perioadă mică de incubație, iar decontaminarea sălilor de clasă se poate face ușor.
Managerul Insitutului de Boli Infecțioase “Matei Balș”, prof. dr. Adrian Streinu Cercel: “Decontaminarea sălilor se face acolo unde au fost cazuri de gripă. Dacă nu au fost cazuri, nu este necesar. Această măsură a fost binevenită pentru că infecția gripală are o perioadă scurtă de incubație 1-3 zile și în această perioadă de timp putem vedea cine dezvoltă po astfel de infecție virală. Dacă deschideți geamul, aerisiți și ștergeți puțin mesele cu o substanță pe bază de clor totul se încheie în acel moment. “
Cum ne ferim de gripă?
Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuala indicaţie de spitalizare;
Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
Igiena adecvata a mâinilor, in vederea reducerii răspândirii virusului;
Evitarea aglomerațiilor și limitarea organizării de evenimente;
Triaj epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie;
Limitarea accesului vizitatorilor în spitale, in special în secțiile cu risc;
Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
Continuarea vaccinării antigripale.