România se pregătește de epidemia de gripă. Numărul îmbolnăvirilor de gripă crește de la o oră la alta. Din păcate și numărul deceselor. Astăzi, autoritățile au anunțat cel de-al 48-lea deces. Suntem la un singur pas de epidemia de gripă. Din moment în moment autoritățile pot declara epidemia. Tot ce mai aşteaptă sunt noile date de la Institutul de Sănătate Publică, despre numărul îmbolnăvilor.
Specialiștii fac apel la oameni
Singura modalitate de prevenție în cazul gripei este vaccinarea. Cei care nu s-au vaccinat trebuie să se protejeze și să îi protejeze pe cei din jur.
Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase, Matei Balș, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: “Lumea ar trebui să înțeleagă că nu e bine să te plimbi cu cățelul și cu purcelul în spital. Dacă ai o problemă merge o singură persoană, nu stai 5 ore, stai 5 minute. Și așa trebuie să fie tot timpul…regulă. Dacă o persoană vine la spital nu vine să stea cu apaținătorii, vine să se diagnosticheze, să fie tratată de doctori și de asistentă să primească o terapie corespunzătoaee și dacă se poate să se facă bine. „
România se pregătește de epidemia de gripă
Specialiștii așteaptă cu sufletul la gură decizia autorităților. Numărul celor care se prezintă la camerele de gardă ale spitalelor este foarte mare. Unitățile sanitare lucrează la capacitate maximă.
Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase, Matei Balș, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: “Dacă va fi nevoie vom aduce forțe suplimentare, respectiv rezidenții, în așa fel încât să putem susține liniile de gardă. Trebuie să vă spun că în momentul de față funcționăm cu 6 linii de gardă. Dacă nu am fi funcționat așa, la acest număr mare de oameni, nu am fi putut să facem față.”
Până în acest moment au fost două săptămâni epidemice la rând cu 117.000 de infecții respiratorii și peste 4.600 de cazuri de gripă. Dacă şi cea de a treia săptămână (20-26 ianuarie) consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă.