Avem, oficial, epidemie de gripă. Anunțul a fost făcut de Ministrul Sănătății. De la începutul sezonului au fost înregistrate 56 de decese confirmate cu virus gripal. Sorina Pintea a precizat că este vorba despre o ”extindere regională în zona de sud a ţării” şi de focare sporadice în celelate regiuni.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Putem spune în acest moment că s-a înregistrat a treia săptămână epidemică. Existând o succesiune de cel puțin 3 săptămâni epidemice consecuve se constata ca vorbim de o evoluție epidemică a gripei. (…) Nu putem afirma în acest moment că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever față de sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese, mai devreme, față de sezonul precedent.”
Virusul va circula intens și în februarie
Autoritățile spun că este vorba despre o tulpină care determină manifestări uşoare şi medii. Specialiștii estimează că această circulaţie intensă a virusului se va menţine inclusiv în luna februarie. Monitorizarea cazurilor de gripă se va face până în luna mai.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “ Din fericire această gripă este datorată unei tulpini care are forme ușoare și medii de manifestare. (…) Specialiștii estimează că această circulație intense se va menține inclusiv în luna februarie. (…) Gripă avem în fiecare an. În mod ciclic poate evolua cu un număr mai mare sau mai mic de cazuri. Nu cred ca este cazul să ne panicăm. Trebuie doar să aplicăm măsurile pe care le-am comunicat încă de la debutul sezonului gripal. “
Avem, oficial, epidemie de gripă
Medicii infecționiști spun că igiena personală este cea mai importantă. Spălatul pe mâini cu apă și săpun și purtarea măștilor sunt esențiale.
Managerul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”, prof. dr. Adrian Streinu Cercel: “Suntem în epidemie de gripă. Această definiție nu schimbă cu absolut nimic ceea ce știam până acum. Unitățile sanitare știu ce au de făcut. Problema este igiena persoanală și revenim cu acest tablou. Apa și săpunul sunt sfinte. Nu dezinfectantele, ci apa și săpunul. Ca atare trebuie să reluăm activitatea în care ne spălăm pe mâini, de câte ori ne spălăm pe mâini, cum ducem mâna la nas și la gură. Nu strănutăm în mâna, nu strănutăm sub formă de con. Atunci nu facem decât să proiectăm particulele de saliva încărcate cu virus către parteneri. Este bine să purtăm și masca. Masca nu se poartă sub nas. Dacă o purtați sub nas, o purtați degeaba. Pentru că la nivelul nasului există o încărcătură virală mare. (…) Ca să puneți masca corect…trebuie să vă uitați că are o bentiță mica metalică. Aia se pune deasupra nasului și se mulează după conturul nasului. Nu o folosiți așa, o folosiți degeaba. Nu uitați că trebuie să ne spălăm în nas.”
Limitarea reală a vizitatorilor în spitale
Ministrul Sănătății a făcut un apel la cadrele medicale să limiteze în mod real accesul vizitatorilor în unitățile sanitare și mai ales în secțiile unde sunt pacienți cu boli critice. Specialiștii spun că nu se pune problema instituirii carantinei.
Directorul Institutului Național de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol: “Nu putem să estimăm de pe acum cât va dura această perioadă. În momentul în care numărul de cazuri va scădea, vom declara încetarea epidemiei. Ceea ce este particular pentru acest sezon este că gripa a venit mai devreme decât o așteptam, de obicei gripa în România era în perioada februarie-martie. Nu putem spune dacă valul de gripă va dura până în februarie-martie sau se va termina mai devreme, dacă a început mai devreme(…).Nu se pune problema unei carantine, carantina este o măsură pentru situații extreme. Putem spune că trăim o situație normală, cu o circulație intensă a virusului gripal. Carantina este o măsură adoptată extrem de rar și de obicei este decisă de Organizația Mondială a Sănătății. ”
Cum preveniți îmbolnăvirea?
Recomandările specialiștilor
Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicaţie de spitalizare;
Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
Igiena adecvată a mâinilor, in vederea reducerii răspândirii virusului;
Evitarea aglomerațiilor și limitarea organizării de evenimente;
Triaj epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie;
Limitarea accesului vizitatorilor în spitale, in special în secțiile cu risc;
Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
Continuarea vaccinării antigripale.