Se retrag medicamentele cu fenspiridă. Substanța activă este suspectă că ar provoca tulburări cardiace. Comisia pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență din cadrul Agenției Europene a Medicamentului recomandă retragerea autorizației de punere pe piață a medicamentelor cu fenspiridă în întreaga Uniune Europeană.

Dau grave tulburări de ritm cardiac

Agenția Europeană a Medicamentului: “Tulburările de ritm cardiac pot fi grave și pot apărea brusc iar identificarea prealabilă a pacienților care pot fi expuși riscului asociat cu utilizarea medicamentelor care conțin fenspiridă nu este posibilă. În schimb, aceste medicamente se recomandă pentru tratarea formelor non-grave de tuse. Prin urmare, PRAC a considerat că aceste medicamente nu ar mai trebui comercializate.”

În urma studiilor, experții au ajuns la concluzia că fenspirida are potențialul de a alungi intervalul QT, ceea ce creează riscul unor anomalii în funcționarea inimii – bătăi prea rapide sau aritmii.

Se retrag medicamentele cu fenspiridă

Fenisprida este de obicei administrată pentru tratarea afecțiunilor respiratorii acute la copii. Aceste medicamente se folosesc și în cazul afecțiunilor obstructive cronice din categoria astm bronșic sau bronhopneumopatie obstructivă cronică.

Până de curând administrarea a două comprimate de 80 de g din substanța recomandate zilnic era utilizată pentru ameliorarea toleranței la efort, diminuarea episoadelor anuale de suprainfecție și reducerea spitalăzărilor.

La începutul anului, Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat pacienților să nu mai ia astfel de medicamente. Mai mult, specialiștii europeani le-au recoamndat medicilor să nu mai prescrie  medicamente cu fenspiridă până la finalizarea reevaluării.