Cazurile de demență se vor tripla până în 2050. Avertismentul vine de la specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății, care spun că numai un trai mai sănătos va putea ține în frâu această creștere.
Stilul de viață sănătos ține demența la distanță
Medicii spun că oamenii trebuie să își schimbe stilul de viață pentru a putea preveni apariția demenței. Practicarea sportului, adoptarea unei diete mediteraneene sau renunţarea la fumat ajută. OMS estimează că, din totalul populaţiei, un procent cuprins între 5% şi 8% dintre persoanele cu vârsta peste 60 de ani suferă, la un moment dat, de demenţă.
Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus: “Dovezile ştiinţifice colectate confirmă ceea ce am bănuit de ceva timp. Ceea ce este benefic pentru inima noastră este benefic pentru creierul nostru.”
Cazurile de demență se vor tripla până în 2050
Demența progresează rapid în contextul îmbătrânirii populaţiei. 50 de milioane de oameni sunt afectați și până în 2050 numărul lor ar putea ajunge la 152 de milioane.
Boala Alzheimer reprezintă cea mai frecventă cauză a declanşării demenţei şi va sta la baza a 60% până la 70% dintre cazuri. Mai bine de jumătate dintre persoanele care suferă de demenţă trăiesc în ţări cu venituri mici sau medii.
Mai multe studii recente au pus în evidenţă o legătură între dezvoltarea tulburărilor cognitive şi a demenţei şi factorii de risc legaţi de stilul de viaţă cum ar fi sedentarismul, tabagismul, regimurile alimentare dezechilibrate şi consumul exagerat de alcool.