Scleroza multiplă afectează tinerii. Este principala cauză de dizabilitate a adulților tineri cu vârsta între 20 și 40 de ani la nivel mondial. În România, scleroza multiplă afectează peste 7.500 de persoane, din care 70% sunt femei.
“Când ușor devine greu. Scleroza Multiplă”
În fiecare an sunt diagnosticate 965 de cazuri noi, în timp ce 74 de pacienți pierd lupta cu boala. Un pacient cu scleroză multiplă trăiește, în medie, cu 10 ani mai puțin decât o persoană sănătoasă. Simptomele sunt tulburările vizuale, oboseala extremă, slăbiciunea musculară, durerea, amorțeala picioarelor și mâinilor, tulburările motorii și dificultățile în vorbire. Toate acestea duc în final la dizabilitate fizică permanentă. Boala apare atunci când sistemul imunitar atacă învelișul celulelor nervoase din creier, măduva spinării și nervii optici, provocând inflamații și daune ulterioare. Cele mai afectate sunt femeile tinere care au în jur de 37 de ani, sunt angajate și au fost diagnosticate cu 5-10 ani în urmă.
Scleroza multiplă afectează tinerii
Scleroza Multiplă este o boală autoimună, cronică și inflamatorie ce afectează sistemul nervos central. Diagnosticarea poate fi foarte dificilă deoarece nu există un test unic. Simptomele diferă considerabil de la o persoană la alta.
În acest moment nu există vindecare pentru această afecțiune. Însă, cu trecerea anilor, cercetarea și dezvoltarea au ajutat la gestionarea mai ușoară a bolii.
Până pe 2 iunie, în premieră pentru România, este implementat un proiect prin care se pot experimenta provocările cu care se confruntă persoanele cu scleroză multiplă. Cine ajunge la Beans&Dots Speciality Coffee Shop în această perioadă va găsi podele care par că se mișcă, meniu (cu efect de blur), cești și scaune dificil de manevrat și lingurițe incomode. Pentru prima dată în România, vor putea fi testați ochelari și o mănușă tactilă (VR Haptic Glove) care le permite utilizatorilor să vadă și să simtă simptomele sclerozei multiple, atunci când e conectată la o aplicație de realitate virtuală.