Vaccinul oral împotriva hepatitei B va înlocui injecțiile

Vaccinul oral împotriva hepatitei B va înlocui injecțiile. Oamenii de știință spun că vaccinurile orale sunt mult mai sigure și mult mai ieftine.

Vaccin oral sub formă de pudră sau picături

Sunt mii de oameni care mor annual din cauza hepatitei B. Alte milioane se îmbolnăvesc. Din cauza prețului destul de mare și a condițiilor stricte de stocare îl fac inaccesibil pentru multe țări sărace. Până acum nimeni nu a reușit să realizeze un vaccin oral eficient împotriva hepatitei B.

Cercetătorul Martin Rasmussen: “Vaccinul oral elimină nevoia de sterilizare a instrumentelor și posibile efecte secundare ale injecțiilor, cum sunt inflamația și infecția. Spre deosebire de vaccinurile pe care le folosim acum, acest tip de vaccin nu trebuie păstrat în frigider. În acest fel, costurile sunt mult mai mici, iar administrarea vaccinul mult mai simplă.”

Mai mulți cercetători de la Universitatea din Sao Paulo, de la Institutul Niels Bohr și Institutul Butantan au inventat o nouă tehnică, bazată pe nanotehnologie. Prin aceasta ar putea fi obținut un vaccin oral cu adevărat eficient.

Vaccinul oral împotriva hepatitei B va înlocui injecțiile

Marea provocare a oamenilor de știință este să găsească un înveliș care să protejeze substanța activă a vaccinului oral de sistemul nostru digestiv. Și asta pentru a nu fi atacată și ditrusă de sistemul nostrum digestiv înainte de a-și face efectul. Cercetătorii și-au dat seama că un material eficient pentru realizarea unei capsule pentru vaccin oral este cel pe bază de siliciu, SBA-15. Dar nu întotdeauna vaccinul era eficient. Atunci, folosind o tehnică specială, bazată pe raze X și imagistică neutronică, experții de la Institutul Niels Bohr au putut obține imagini 3D din interiorul unei capsule SBA-15. În acest fel au reușit să vadă cum se comport vaccinul în interiorul acestui înveliș. Uneori, forma conglomerate în interiorul învelișului și din această cauză nu mai era eficient. Atunci au ajuns la concluzia că trebuie modificată cantitatea de vaccin pentru ca aceasta să aibă efect.

Oamenii de știință speră ca noua tehnologie 3D să fie folosită și pentru a obține alte vaccinuri orale. Ținta lor este realizarea unui vaccin oral 6 în 1, care să protejeze copiii de difterie, tetanos, tuse convulsivă, polio, tetanos, Hib (meningită bacteriană) și hepatită B.

Studiul a fost publicat în medicalxpress.

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Scleroza multiplă afectează tinerii

    Articolul următor

    Toate maternitățile vor fi controlate

    Articole în trending