Crește numărul cazurilor de cancer pulmonar. Numai anul trecut au fost înregistrate 11 340 de noi cazuri de cancer la plămâni. Două treimi dintre pacienți sunt bărbați.

90 la sută din cazurile de cancer pulmonar sunt cauzate de tutun

Medicii atrag atenția că tutunul nu trebuie înlocuit cu țigara electronică. Riscurile sunt aceleași. Nici fumătorii pasivi nu sunt ocoliți de riscul de a face cancer pulmonar. Riscul crește cu 10 procente în cazul acestora.

Medic primar pneumolog, prof. dr. Florin Mihălțan: “Consumul de tutun este principala cauză a cancerului de plămâni. Riscul variază direct proporţional cu obiceiurile legate de fumat -durata, gradul de inhalare, numărul de ţigări fumate. Expunerea la fumul de ţigară se poate realiza nu numai prin fumat activ, dar şi prin fumatul pasiv sau la “mâna a treia”. Riscul de apariţie a acestui tip de cancer este de 10% la fumătorii pasivi iar la fumătorii activi riscul creşte, în funcţie de diverşi factori, de la 13 până la de 23 ori. Fumatul reprezintă factor de risc pentru numeroase comorbidităţi – afecţiuni pulmonare, cardiovasculare, infecţioase. Fumătorii de peste 20 de ţigări pe zi au risc de trei ori mai mare de a face infecţii respiratorii severe comparativ cu nefumătorii.”

Crește numărul cazurilor de cancer pulmonar

Medicii traga atenția că expunerea fătului la fumul de ţigară. Fie că mama fumează, fie că stă într-un loc în care se fumează, duce la o subdezvoltare a plămânilor şi la o funcţionare deficitară a acestora. Dacă copiii sunt expuși la fum crește riscul ca aceștia să facă astm, pneumonii şi bronşite.

Statisticile arată că, la nivel global, 165.000 de copii mor înainte de a împlini vârsta de 5 ani din cauza infecţiilor respiratorii cauzate de expunerea la fumul de ţigară.

În Uniunea Europeană, aproape un sfert un sfert din numărul total al morților raportate în 2016 au fost din pricina cancerului. Iar 21% dintre aceste decese au fost din cauza cancerul pulmonar. Informațiile au fost făcute publice de Ziua Mondială fără Tutun.