Tot mai mulți români cer ajutorul psihiatrilor. Preşedintele Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie, dr. Doina Cosman, susține că nu a crescut numărul celor care suferă de boli psihice. Doar s-a mărit numărul celor care cer ajutorul.
Români devin un popor de oameni triști?
Majoritatea românilor ajung la specialist când suferă deja de depresie sau de anxietate. Potrivit specialiștilor, aceste tulburări apar din cauza vieții stresante și a blocajelor emoționale. De vină sunt și diversele conflicte personale sau profesionale, dificultăţile de relaţionare, suprasolicitarea, dificultatea de a lua o decizie sau de a-ţi asuma responsabilitatea pentru anumite hotărâri.
Preşedintele Asociaţiei Române de Psihiatrie şi Psihoterapie, dr. Doina Cosman: “Nu ar vrea să se spună despre români că sunt un popor trist. (…) În statisticile care apreciază sănătatea publică, există trei criterii de apreciere care vin din partea psihiatriei: un criteriu este nivelul de alcoolism din ţara respectivă, al doilea criteriu este rata suicidiului, al treilea criteriu este prezenţa bolilor psihice.”
Tot mai mulți români cer ajutorul psihiatrilor
Depresia este a patra boală ca răspândire pe glob şi este una dintre problemele majore ale omului contemporan. Statisticile arată că o femeie din patru şi un bărbat din zece fac depresie. Datele arată că peste jumătate dintre cei care suferă de depresie au gânduri de suicid. Medicii spun că nu există o categorie de vârstă afectată de depresie. Tratează și copii, dar și oameni de 80 de ani.
Pe lângă cei afectați de depresie, la medicul psihiatru mai ajung și cei care sunt dependent de consumul de alcool sau droguri.